Gazdaság

Díjcsökkentés várható a mobilpiacon

Hamarosan újabb mobilpiaci díjcsökkentésről dönt a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A hazai szolgáltatóknak a hívásvégződtetés nagykereskedelmi díját kell közelíteniük a költség alapú szinthez – írja a Világgazdaság.

Az NHH mindhárom céget jelentős piaci erejűnek minősítette, így ez a határozat ezúttal már mindhárom GSM-szolgáltatóra kötelező érvényű. A határozatot a nagyon közeli jövőben kapják kézhez a szolgáltatók – mondta Márton György, a hatóság szóvivője.

Ez a januári előrejelzésnek megfelelően várhatóan 10 százalékos csökkentést ír majd elő a cégeknek. Az általuk eddig alkalmazott végződtetési díjakban közel 30 százalékos eltérés is előfordul, a díjak azonban a jövőben a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően legfeljebb húsz százalékkal térhetnek majd el egymástól.

A hazai mobil-piac vezető szolgáltatójánál, a T-Mobile Rt.-nél Tompa Ferenc távközlés-politikai igazgató, valamint a második legnagyobb cégnél, a Pannon GSM Rt.-nél Drozdy Győző vezérigazgató-helyettes egyelőre csak annyit közölt, hogy még nem tud a konkrét döntésről. A piac legfiatalabb szereplője, a Vodafone Rt. nevében viszont Marchhart Pál távközlési politikai igazgató elmondta, hogy az eddigi mobilvégződtetési díjcsökkentések sem okoztak változást a vezetékes-mobil hívások előfizetői díjaiban, nincs ok tehát azt hinni, hogy ez alkalommal másként történne. A vezetékes szolgáltatókat ugyanis semmi sem kényszeríti arra, hogy a költségcsökkenést a fogyasztóknak továbbadják.

A Vodafone ezért úgy látja, hogy a mobilszolgáltatók díjainak csökkentésével a szabályozás nem képes alapvető célját, azaz a fogyasztói jólét növelését elérni. A mobil-előfizetői tarifák csökkenésének várható lefékeződése mellett az intézkedés jószerivel egyetlen eredménye a vezetékes szolgáltatók jellemzően magas nyereségének további növekedése lesz – húzta alá Marchhart Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik