Gazdaság

Új, lakásért életjáradék program indult

Még a nyáron elindítja nyugdíjasoknak szóló életjáradék-konstrukcióját a Hild-csoport – tudta meg a Napi Gazdaság.

Lakása tulajdonjogát az adhatja el életjáradékért és előlegért cserébe, aki legalább 65 éves, a felkínált ingatlanának értéke 5 millió forintnál nagyobb, és az ingatlana a tulajdonában van, igaz, olyan önkormányzati lakással is megoldható az ügylet, amely megvásárolható.

Az előleget és az életjáradékot a lakás forgalmi értéke alapján számolják ki. Az értékbecslést az FHB Rt. bevonásával, a bank által minősített értékbecslőkkel végeztetik el. Az ezzel kapcsolatos költségek nem a nyugdíjast terhelik majd, ahogy más kezdeti költségek sincsenek.

A járadék összegének számításakor az ügyfél életkorát, nemét és az ingatlan értékét veszik számításba. Így például egy hetvenéves, egyedül álló hölgy esetében, akinek 15 milliós lakása van a 20 százalékos előleg 3 millió, míg a havi életjáradék 65 ezer forint lesz.

Aki leszerződik, a tulajdonjogát átadja, de élete végéig használati joga marad a lakáson. A közös költséget és az ingatlanbiztosítást a szerződéskötés után átvállalják a nyugdíjastól, s az ingatlanok karbantartását, állagmegóvását ezt követően az üzletbe bevont AIG/Lincoln végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik