Gazdaság

Három verzió az új áfarendszerre

Az áfarendszer átalakítása kapcsán három változat közül választ a Pénzügyminisztérium – értesült a Világgazdaság. A három verzióban közös, hogy az ötszázalékos forgalmi adóval terhelt termékek átkerülnének a tízszázalékos adómérték alá.

Az első változat szerint a 15 és 25 százalékos kulcsot 20 százalékon egységesítenék. Ekkor az élelmiszereknél vélhetően drágulás következne be, hiszen most ezek után 15 százalékos áfát számolnak fel. Drágább lenne egyebek mellett a tömegközlekedés, a kábeltelevízió díja, a temetkezés vagy a gyógyászati segédeszköz. Ez a változat évente körülbelül 40 milliárd forinttal növelné az államháztartási hiányt.

Az elsőtől a második annyiban tér el, hogy 21 százalék lenne a normál kulcs mértéke. Ez jelentős többletet eredményezne a büdzsé szempontjából. A napilap számításai szerint akár 80 milliárd forinttal is javíthatja az államháztartási egyenleget.

A harmadik esetben a háztartási energiánál a gáz- és a távhőszolgáltatást nem a felső, hanem a kedvezményes, tízszázalékos kulcs alá sorolnák. Ez a változat néhány tíz milliárdos mínuszt jelentene a költségvetés számára.

A lap információi szerint még nem született döntés a kétkulcsos áfarendszer hatálybalépéséről. Korábban október 1-jei bevezetés volt a kormányzati elvárás, most azonban a 2006. január 1-jei életbelépésnek is ugyanakkora a valószínűsége. A prioritás az, hogy az áfakulcsok megváltoztatása ne borítsa fel az idei költségvetést; ezért eddig sem a mértékről, sem pedig a hatálybalépésről nem született döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik