Gazdaság

A biotermék még keveseknek adatik meg

Jó üzlet a biotermék Nyugat-Európában. Hazánkban a fogyasztók zöme ma még nem tudja megfizetni az egészségesebb, de drágább élelmiszereket, ezért a magyar biotermékek nagy részét külföldön adják el – írja a Népszabadság.

A biogazda nem használhat műtrágyát vagy szintetikus növényvédő szert, a gyártó pedig állományjavítót, tartósítószert vagy mesterséges színezéket. Így aztán a biotermékek szemre valóban nem olyan tetszetősek, mint a hagyományos módon előállított áruféleségek, ám ízűk jobb, tápértékük magasabb, és hosszabb ideig eltarthatók. A jobb minőséget azonban meg kell fizetni. A bioélelmiszerek másfélszer-háromszor többe kerülnek, mint a vegyszerek felhasználásával készítettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bioélelmiszer előállításával foglalkozni valóságos aranybánya.

A hagyományos termelési módszerekkel nagyobb haszonra lehet szert tenni, mint a biogazdálkodással – nyilatkozta a Népszabadságnak Németh István biogazda. Vegyszerek és műtrágya nélkül kisebbek a hozamok, nagyobb a termelési kockázat, és ez a termelési mód több élőmunkát igényel. Ráadásul ha felüti a fejét valamilyen betegség, az utólagos beavatkozásra kevés lehetősége van a termelőnek.

Nem számít bombaüzletnek a bioélelmiszerek árusítása sem. Blaskovits Judit másfél éve nyitotta meg a főváros XII. kerületében bioboltját. Az üzlet azonban a vártnál nehezebben indul be annak ellenére, hogy kiépült egy törzsvásárlói kör.

A jelek szerint azonban a nehézségek nem veszik el a termelők és a kereskedők kedvét. A városokban egyre több biobolt nyílik, de a biogazdaságok és ezzel együtt a biomódszerekkel művelt terület nagysága is folyamatosan növekszik. Tavaly az ökológiai gazdálkodás fölötti ellenőrzést gyakorló Biokontroll Hungária Kht. kimutatása szerint 1583 gazdálkodó 128 ezer hektárt művelt biomódszerekkel, és 273 vállalkozás foglalkozott biotermékek feldolgozásával.

A biotermékek piacra viteléhez az a legfontosabb feltétel, hogy betű szerint betartsa az Európai Unió és Magyarország biogazdálkodásra vonatkozó rendeleteit. A termelés folyamatát két hatóság, a már említett Biokontroll Hungária Kht. és az Ökogarancia Hungária Kft. folyamatosan ellenőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik