Gazdaság

Hologram házilag




Hologram házilag 1




Hologram házilag 2
Hologram házilag 3
Hologram házilag 2

Lithi Holo
Kinek? Aki könnyen, gyorsan akar hologramot csinálni.
Mennyiért? 139 dollár.
+ Nem szükséges előhívás.
– Csak egyféle készlet kapható.

Hologram házilag 1
Hologram házilag 2

Valószínűleg nem kell magyarázni a hologramok jelentőségét a Csillagok háborúja rajongóinak: Leia hercegnő segélykérő hívását közülük nyilván mindenki fel tudja idézni. Azt talán már kevesebben tudják, hogy a háromdimenziós képalkotáshoz fűződő Nobel-díj és persze szabadalom a magyar származású Gábor Dénes nevéhez köthető. Azonban 1971 óta sok víz lefolyt a Dunán: ma már házilag készíthetünk hologramokat megfizethető árú segédeszközökkel.

A Lithi Holographics által gyártott Lithi Holo készletek a tájékoztató szerint a doboz felnyitásától számítva már egy órán belül használható hologrammal örvendeztetik meg felhasználójukat. A dolog szépsége, hogy nincs szükség előhívó anyagokra. A cég által a Polaroid kamerák filmjeihez hasonlított speciális filmre várakozás vagy előkészítés nélkül rögzíthetők a hologramok. A készítők a biztonságra is ügyelnek: belenézni ugyan nem tanácsos a SafetyLight Laserbe, azonban alacsony energiaszintje miatt biztonságosnak mondható. A készlettel húsz képet készíthetünk, de utánrendeléssel újabb lemezeket is vásárolhatunk.




Hologram házilag 1



Hologram házilag 2
Hologram házilag 9
Hologram házilag 2

Optigone Mirage


Kinek? Aki a látványra törekszik.
Mennyiért? 40-1500 dollár.
+ Könnyen cserélhetőek a képek.
– A nagyobb hologramok igen drágák.

Hologram házilag 1
Hologram házilag 2

Az 1973-ban alapított Integraf már több mint harminc éve foglalkozik holográfiával kapcsolatos eszközök eladásával. Többfajta készletet is árusítanak a teljestől a „takarékosig”.


Pénztárcánk szerint dönthetjük el, hogy a 10 vagy a 30 hologram készítését lehetővé tevő csomagot választjuk, s hogy filmre vagy üveglemezre készüljenek a felvételek. Ugyan az előhívással nekünk kell bajlódnunk, a cég törődik természettudományos képzettségünkkel is: minden készlet tartalmazza a vállalkozást alapító fizikus két könyvét a hologramokról és a készlettel végezhető kísérletekről.




Hologram házilag 1



Hologram házilag 2
Hologram házilag 15
Hologram házilag 2

Integraf Holography Kit


Kinek? Aki nem csak szórakozást lát a hologramban.
Mennyiért? 99-159 dollár.
+ Fizikakönyvet is kapunk mellé.
– Vegyszeres előhívást kell alkalmazni.

Hologram házilag 1
Hologram házilag 2

A hologramok gyakorlati hasznosítását tűzte zászlajára az Optigone, amelynek Mirage termékcsaládja film nélküli hologramalkotást tesz lehetővé. A felhasználók sora az autószalonokon át az egyetemeken keresztül Disneylandig terjed. A készülék „trükkje” a szabadalmaztatott egymással szemben álló parabolikus tükrökben rejlik, amelyek a kütyü sajátos tálformáját adják. A készülék „hobbi” és „ipari” méretben is készül: ez utóbbival akár egy citrom nagyságú hologram is megjeleníthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik