Gazdaság

Az állam szabadulna a stadionjaitól

Az állam szeretne megszabadulni sportlétesítményeitől. A nagynevű fővárosi egyesületek stadionjai közül csupán egyetlen klub szerezte meg a vagyonkezelői jogot. Mindeközben országszerte multifunkcionális csarnokok építését tervezik.

A Népszabadság cikke szerint az eredeti elképzelések szerint az állam már rég túladott volna körülbelül negyven, állami kezelésű sportingatlanon, ám eddig csak egyetlen nagyobb tranzakció zárult le. Az állam az önkormányzatoknak adná át a vagyonkezelés jogát, ám azok sem vállalnák át az évente százmilliós üzemeltetési költségeket. A hiányt pedig a folyamatos forráshiánnyal küszködő helyhatóságok és sportklubok képtelenek saját erejükből finanszírozni.

A tárgyalások megkezdődtek az FTC Üllői úti, az Újpest Megyeri úti pályájáról, a Vasas Fáy utcai vagy az MTK Hungária körúti arénájáról, illetve a kispesti Bozsik stadionról, ennek ellenére mindeddig pusztán egyetlen egyesület, a Vasas szerezte meg három létesítmény vagyonkezelői jogát negyvenkilenc esztendőre. A tranzakcióval mindkét fél elégedett.

Az FTC esetében mind a tulajdonos Kincstári Vagyoni Igazgatóság, mind a vagyonkezelést végző Sportfolió Kht. úgy foglalt állást, hogy a megállapodás megkötése nem történhet meg néhány hét leforgása alatt, mivel a feleknek még nem sikerült mindenben megegyezniük.

Mindeközben már az idén elkészülhet a 800 millió forintos beruházásból épülő pesterzsébeti multifunkcionális jégcsarnok. A következő két évben további 6-8 többcélú sportlétesítményt adhatnak át – tudta meg a Világgazdaság.

A pesterzsébeti – a nemzetközi szabványoknak megfelelő – sportaréna finn technológia alapján épül fel. A csarnokban lehet majd jégkorongmérkőzéseket, jégrevüt rendezni, akár világeseményeknek is otthont adhatnak, a pálya lefedése után pedig különféle kulturális és zenei rendezvényeket is lehet benne tartani.

A jövőben hat másik városban kezdődhet meg multifunkcionális csarnok építése. A köz- és a magánszféra speciális együttműködésével, PPP-program keretében megvalósuló beruházásokra 800 millió és hárommilliárd forint közötti összeget költenek.

A jövőben hat másik városban kezdődhet meg multifunkcionális csarnok építése. A köz- és a magánszféra speciális együttműködésével, PPP-program keretében megvalósuló beruházásokra 800 millió és hárommilliárd forint közötti összeget költenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik