Gazdaság

Júniustól egységes hitelprogram indul

Május 31-ig kell indulásra késznek kell lenniük a Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési, illetve önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési hitelprogramnak. Addig még a korábbi konstrukciók élnek – áll a szerdai Világgazdaságnak.

Az összevonandó vállalkozásfejlesztési programok kihasználtsága meglehetősen vegyes képet mutat – tudta meg a Világgazdaság a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél. Miközben az Európa technológiafejlesztési hitelprogram kedvezményes konstrukciójának százmilliárdos keretéből már csak mintegy másfél milliárd forint szabad keret van, addig az egészségügyi munkavállalói tulajdonszerzési hitel 25 milliárdos, illetve az Econova tízmilliárdos teljes kerete megvan még. Nem bizonyult vonzónak az Európa-hitel nem kedvezményes módozata sem, ötvenmilliárdos lehetőségéből még közel 47,5 milliárd szabad. Ugyancsak kevés fogyott az Európa projektkiegészítő hitelből, húszmilliárdos keretéből mindössze 626 millió forint a jóváhagyott tíz kérelem összértéke.

Mindez már nem okozhat gondot a jövőben, azaz nem kell tartani attól, hogy egy-egy program kerete kimerül, miközben a másikban még bőven van forrás. A meglévők összevonásával és kibővítésével született Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési hitelprogram beindulásával várhatóan június elejétől már egységes feltételek mellett igényelhetnek a kis- és középvállalkozások kedvezményes hitelt. Az összevont programban a meglévő konstrukciók céljait újakkal egészítik ki. Így a beszállítói tevékenységhez, az innovációhoz, a környezetvédelemhez, a filmgyártáshoz, -terjesztéshez kapcsolódó, valamint a kortárs művészet működési feltételeinek infrastrukturális fejlesztését elősegítő beruházás és fejlesztés is a célok közé kerül.

Az árfolyam-garanciát élvező program általános jellemzői a kedvezményes kamat (háromhavi Euribor + maximum négy százalék évente). Türelmi ideje legfeljebb két év, a lejárat maximum 15 év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik