Gazdaság

Az 1 milliárd forintos kérdés: ön tovább dolgozna?

A jelenleg dolgozó magyarok mintegy 60 százaléka akkor is folytatná a munkát, ha nagyon sok pénzhez jutna. Leginkább a diplomások elégedettek a kenyérkereső tevékenységükkel.

Az aktív népesség mintegy négytizede azonnal abbahagyná a munkát, ha nyerne a lottón, vagy örökölne valahonnan 1 milliárd forintot, a dolgozók többsége azonban folytatná a pénzkeresetet. Hasonló eredmény született tavaly az Egyesült Államokban: a Gallup közvélemény-kutató intézet adatai szerint az amerikaiak 45 százaléka fejezné be munkát, ha nyerne 10 millió dollárt.

A Marketing Centrum felmérés érdekessége, hogy a munkával való elégedettség a társadalmi-demográfiai jellemzők közül egyedül az iskolai végzettséggel van kapcsolatban. A diplomásoknak csupán az ötöde, az ennél alacsonyabb végzettséggel rendelkezőknek viszont több mint négytizede hagyna ott azonnal csapot-papot a munkahelyén. A munkájukkal leginkább a közalkalmazotti szféra alkalmazottai elégedettek: mindössze 31 százalékuk vonulna vissza a munkától, míg a magáncégeknél dolgozóknál 43 százalék ugyanez az arány.

A rendszeresen templomba járók mindössze a negyede hagyná abba azonnal a munkát, míg a templomba nem járók körében 42 százalék ez az arány, és az SZDSZ szavazói is elégedettebbek munkájukkal, mint más pártok támogatói, illetve a bizonytalanok. A körükben mindössze 15 százalék hagyna fel a pénzkereső tevékenységgel.

Végül a Marketing Centrum azt is megkérdezte, hogy a továbbdolgozók maradnának-e a jelenlegi munkahelyükön, avagy újat keresnének. A válaszadók fele maradna, másik fele pedig új kihívások után nézne. Az amerikai polgárok ragaszkodóbbnak bizonyultak, a kétharmaduk válaszolta azt, hogy jelenlegi munkahelyén dolgozna tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik