Gazdaság

Ukrajna közzéteszi a privatizációs csalásokat

Az ukrán kormány hamarosan listát tesz közzé arról a 29 privatizációs ügyletről, amelyet a korábbi kormány törvényellenesen bonyolított - jelentette be Belgrádban az EBRD közgyűlésén az ukrán kormányfő-helyettes.

A lista végleges lesz, ezen felül nem vonnak vizsgálat alá újabb ügyleteket. Kijelentette: nem lesz reprivatizáció. Mint mondta, a törvénytervezet készülőben van, és a kormány szerdán vitatja azt meg.

A szóban forgó cégeket árverés útján tervezik értékesíteni, de a jelenlegi tulajdonosoknak is lehetőséget adnak a részvételre, így arra is, hogy megtarthassák részüket a cégben, ha megfelelő ajánlatot tesznek.

Juscsenko ukrán elnök már korábban bejelentette, hogy több mint kéttucat állami vállalatra új értékesítést írnak ki, miután felülvizsgálták korábbi, ellentmondásos magánosításukat. Juscsenko hangoztatta, hogy újra megvizsgálják, miként és milyen nyerészkedést biztosított az úgynevezett oligarcháknak az egykori elnök, Leonyid Kucsma privatizációs intézkedéseivel.

A tanácskozáson az ukrán pénzügyminiszter-helyettes közölte: a költségvetési hiány az idén valószínűleg a GDP 1,6 százalékában meghatározott előirányzat alatt lesz. Mint bejelentette, Ukrajna az idei év harmadik negyedében esetleg eurokötvényt bocsát ki, ha a nemzetközi pénzügyi intézmények által ígért hitelek “nem futnak be” addig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik