Gazdaság

Rendkívüli licitemelkedést hozott egy Czigány-rajz

Az Arte Galéria május 20-ai gragikai árverésén több mint 36-szorosára emelkedett az ára egy szénrajznak, miután kiderült, hogy alkotója Czigány Dezső. Az összesen 6,5 milliós leütési árat közelítő mezőnyben értékes Munkácsy-, Bernáth- és Gulácsy-rajzok is szerepeltek.

Az ARTE Galéria eddigi talán legsikeresebb árverésén a felkínált 218 tétel 77 százaléka gazdára talált, az összes leütési érték 6,412 millió forint volt – írja a Napi Gazdaság. A legnagyobb meglepetést a Páholyban című szénrajz okozta, amelyről az aukciót megelőzően két nappal derült ki, hogy Czigány Dezső eredeti műve. A 12 ezer forintos kikiáltási ár így látványosan emelkedett 440 ezer forintig. Az, egy amerikai hagyatékból most hazakerült rajz egyébként annak a 16-nak az egyike, amelyek Rákosi Jenő A jó bolond című 1916-os kötet illusztrálták – írja a Napi Gazdaság -, és amelyek közül eddig csak három sorsa volt ismert (ezek Pécsen találhatók).

Szintén magas áron, 340 ezer forintért kelt el egy Gulácsy ceruzarajz is, Bernáth Aurél egy szénnel rajzolt csendélete pedig 44 ezerről indult és 90 ezer forinton ütötték le.  Munkácsy Nagypapa születésnapja című ceruzarajza pedig több mint kétszeresére emelkedve 180 ezer forintért talált új gazdára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik