Gazdaság

Hétfőn ismét csökken az olaj ára

Hétfőn ismét olcsóbbodással kezdett a kőolaj a szabadpiacon. Az amerikai Fed elnöke, Alan Greenspan egy pénteki előadásában biztosra vette, hogy a stratégiai tartalékok tovább nőnek a belátható jövőben.

A befektetők úgy döntöttek, hogy inkább az OPEC soros elnökének, Ahmed al-Fahd al-Szabah sejk kuvaiti olajminiszternek hisznek – aki pénteken, korábbi nyilatkozatait kijavítva, határozottan állította, hogy az OPEC nem akarja csökkenteni rekord szintű, napi 30,5 millió hordós termelését. Rafael Ramirez venezuelai energiaügyi miniszter szombaton még mindig az OPEC-termelés csökkentésének eshetőségét emlegette.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júliusi határidőre közép-európai idő hétfő reggel hordónként (159 liter) 48,45 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 20 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júniusi határidőre hétfő reggel gallononként (3,78 liter) 1,4081 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0110 dollárral olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 48,03 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júliusi határidőre, azonos a pénteki záróval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik