Gazdaság

Túltervezve

Tizenkét százalékos zuhanással fogadta a piac a Graphisoft múlt heti gyorsjelentését.

Érdekes első negyedévet zárt a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb IT társasága, a Graphisoft: miközben a cég fő terméke, az ArchiCAD igen jól teljesített, s az ezen elért üzemi eredmény az év első három hónapjában 49 százalékkal ugrott meg, addig az épületüzemeltetési divízió (facility management – FM) – a vállalat kommentárja szerint is – kiábrándító számokat produkált. A cég FM szoftver bevételei 56 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest, ami mögött a társaság szerint elsősorban az állt, hogy a szoftver egyik legnagyobb vevője, az Egyesült Államok kormányzata – az iraki háború offenzív szakaszának lezárása ellenére – továbbra is visszafogja kiadásait, míg az európai piacon komoly értékesítési problémákkal szembesült a cég.

A gyenge FM teljesítmény következtében a Graphisoft az előzetes elemzői várakozásoknál 15 százalékkal alacsonyabb üzemi eredményt ért el. A társaság belső teljesítményét mutató üzemi eredmény ugyan 43 százalékkal nőtt, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a bázisidőszaki érték viszonylag alacsonynak mondható, hiszen 2004 első negyedévében a vevők egy része elhalasztotta vásárlását, mert arra számított, hogy a cég hamarosan piacra dobja az ArchiCAD legújabb verzióját. (A termék kiadása azonban csúszott).

Úgy tűnik, a cég túlzott reményeket fűzött az ArchiFM-hez, a divízió forgalmának részaránya az összes bevételből a másfél évvel ezelőtti 16-ról 5 százalékra csökkent. Kérdéses az is, sikerül-e az idén nullszaldós üzemi eredményt elérnie az első negyedéves, csaknem 600 ezer eurós veszteséget követően.

A cég második számú szoftverével kapcsolatos problémák főként annak fényében elgondolkodtatóak, hogy a társaság a múlt évben – az iparág globális újdonságaként – egy új, úgynevezett 5 dimenziós (3D+költség+idő) szoftvert is kihozott. A Virtual Constructiont a piac pozitívan fogadta, s a Graphisoft most már ezt a terméket tekinti egy „második lábnak” az ArchiCAD mellett. Érdekes az is, hogy a Graphisoft számára eddig egyedül az ArchiCAD ért el valódi sikert; a cég GDL nevű terméke, valamint egy akvizíció útján megszerzett épületgépészeti szoftver sem hoztak áttörést, s leírásra, illetve eladásra kerültek. A fentiek ellenére a Graphisoft jó cég, s vezérterméke, az ArchiCAD kiváló szoftver. Kérdés azonban, hogy a piac a továbbiakban hogyan ítéli meg a növekedési kilátásokat, s az elemzők miként módosítanak éves profit-előrejelzéseiken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik