Gazdaság

Csökkennek a vezetékes távközlési nagykerárak

A vezetékes távközlési piacon várhatóan ősszel csökkennek a nagykereskedelmi díjak - jelentette ki Nyevrikel Emília, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának tagja sajtótájékoztatón.

Elmondta: tavaly júniusban az úgynevezett helyi végződtetési díjak 35-55 százalékkal estek vissza azt követően, hogy a hatóság költségarányos díjszabást követelt meg szolgáltatóktól.

Az újabb árcsökkenést az idei költségszámítás új módszertana eredményezheti, amely alapján a cégeknek már az európai uniós ajánlásnak megfelelő költségmodellt kell alkalmazniuk a díjak megszabásakor – mutatott rá Nyevrikel Emília.

A tanácstag a csökkenés várható mértékét nem tudta megbecsülni. Annyit közölt, hogy az Európai Unióban a helyi végződtetés díjai csúcsidőszakban jelenleg átlagosan 25-30 százalékkal alacsonyabbak, mint a Magyar Telekomé (korábban Matáv).

Kitért arra, hogy eddig csupán a volt koncessziós szolgáltatók minősültek jelentős piaci erejű cégnek, ám az NHH új határozatával három további társaságot sorolt ebbe a kategóriába. Legalábbis a hívásvégződtetési részpiacon, ugyanis a piaci erőfölény a hívásindítás piacon továbbra is csak öt szolgáltatóra vonatkozik. A tranzitszolgáltatások terén a Matáv elveszítette ezt a besorolást és már nincs megkülönböztetett besorolású szolgáltató.

Az újonnan jelentős piaci erejűvé minősített cégeknek – Pantel Rt., a BT Limited magyarországi fióktelepe és a GTS Datanet Rt. – nem kell költségmodellt készíteniük, ugyanis az túlzott kötelezettséget róna rájuk – mondta Pataki Dániel a NHH elnöke. Utalt arra, hogy e cégek piaci súlya nem indokol olyan kötelezettségeket, mint a másik öt cégé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik