Gazdaság

Javult a külkermérleg

Márciusban lendületet vett az export, így az első negyedévi áruforgalmi passzívum sokkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Januártól március végéig 598,4 millió euró (azaz 791,1 millió dollár, illetve 146,9 milliárd forint) hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben – közölte előzetesen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Euró-értékben mérve a passzívum több mint 100 millióval kevesebb, mint volt 2004 első negyedében. A végleges adat ráadásul – a tapasztalatok szerint – javulhat, mivel a kivitel értékének összegzése lassúbb folyamat, mint a behozatalé.
Márciusban, az export értéke euróban 8,6, az import pedig csupán 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez számottevő ütemkülönbséget jelez. Az első negyedévben végül is a kivitel 9,7 százalékos euróérték-gyarapodása állt a behozatal 8,0 százalékos emelkedésével szemben.

Javult a külkermérleg 1

Pedig az első két hónapban még az import felé nyílt az olló: az export akkor még 10,4, az import 11,3 százalékkal haladta meg a 2004. január-februárit. Ebben döntő szerepet játszott a cserearány-romlás: reálértékben ugyanis a külpiaci értékesítés és a külföldi termékek behozatala egyaránt 8 százalékkal nőtt (az első három hónap részletes adatai még nem ismeretesek). A cserearány-romlás ez esetben azt jelentette, hogy a kivitel forintárszintje 5, a behozatalé pedig csak 4 százalékkal csökkent (a forintárszint-csökkenést a hazai valuta erősödése okozta). A döntő szerepet az játszotta, hogy az energiahordozóknak a teljes import egytizedét képviselő behozatala 10 százalékkal drágult. (Igaz, külföldön 20 százalékkal drágábban sikerült az energiahordozókat értékesíteni, ám e termékcsoportban a behozatal ötszörösen meghaladja a kivitelt.) Végül is az első két hónapban a cserearányok 1,5 százalékkal romlottak, azaz másként fogalmazva: önmagukban a kedvezőtlen árváltozások 1,5 százalékkal csökkentették az exportbevételt. A márciusi exportfellendülés viszont ellensúlyozhatta a cserearány-romlás miatt keletkező bevételkiesést.
Visszatérve az első kéthavi részletes adatokhoz, kiderül: az Országgyűlésben is sokat ostorozott kínai import – a tavalyi dinamikus fellendülés után – ismét 3,3-szorosára nőtt, miközben a távol-keleti országba irányuló kivitel 60 százalékkal visszaesett. A behozatali források közül Kína, 606,7 millió dollárral immár a negyedik helyet foglalta el Németország 2798,5 milliós, Oroszország 712,7 milliós, illetve Ausztria 694,0 millió dolláros magyarországi szállítása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik