Gazdaság

Ébredjünk jókedvűen!







Ébredjünk jókedvűen! 1

Ébredjünk jókedvűen! 2
Philips PSS110
Ébredjünk jókedvűen! 3

Mi is beszámoltunk a közelmúltban megalkotott SleepSmart nevű készülékről, amely az agyhullámok vizsgálatával kelti fel viselőjét akkor, mikor az a legéberebben alszik (Figyelő, 2005/17. szám). Emellett számos más megoldás is létezik, amelyek célja a minél kellemesebb ébredés.
A Philips PSS110-es kódszámot viselő készülék személyes hangrendszere ugyan jóval többet tud, mint egy szokásos ébresztőóra, de erre a célra is kiváló. Nem csak a rádióra ébredhetünk, hanem mp3 vagy WMA formátumban tárolt zenékre is. A 256 megabyte-os memóriára USB csatlakozón keresztül tölthetjük át számainkat.








Ébredjünk jókedvűen! 1

Ébredjünk jókedvűen! 2
BioBrite Digital Sunrise Clock
Ébredjünk jókedvűen! 3


Az újratölthető akkumulátorok segítségével akár tíz órán keresztül is hallgathatjuk a zenét.
„Fájdalommentes” ébredést ígér a BioBrite Digital Sunrise Clock. Az ötlet egyszerű: évezredeken át a hajnal sugarai ébresztették fel az embereket, s így „belénk van kódolva” ez a jelzés. Az ébresztőóra fokozatosan növeli lámpájának fényerejét ébredéskor, elalváskor pedig lassú elsötétedésre állíthatjuk a készüléket. A „hajnali” és „szürkületi” periódusok hosszát 15 és 90 perc között programozhatjuk be. Az elalvást emellett a „fehér zaj” opció is segíti: ez elnyomja a kinti forgalom vagy a horkoló szobatárs hangját, és így könnyebben szenderülünk el.








Ébredjünk jókedvűen! 1

Ébredjünk jókedvűen! 2
Clocky
Ébredjünk jókedvűen! 3

Az ébresztőórák többsége sajnos hatástalan a mélyen durmolók számára. Egy kapcsoló leütése után ugyanis könnyű ismét álomba szenderülni. Ezt próbálja kiküszöbölni a Clocky névre hallgató találmány. Gauri Nanda, az MIT Media Lab kutatója olyan kis robotot alkotott, amely leginkább egy kerekekkel felszerelt szőnyegdarabra hasonlít. A barátságos külső azonban egy agyafúrt processzort rejt, melynek segítségével az ébresztőóra mindig új helyre bújik a szobában. Mire nagy nehezen megtaláljuk, addigra fel is ébredtünk.





Ébredjünk jókedvűen! 10

Philips PSS110
Kinek? Aki a zenéből merít reggelente erőt. Mennyiért? 150 dollár.
+ Kiválaszthatjuk, melyik számra ébredjünk. – Nem bővíthető a memória.


BioBrite Digital Sunrise Clock
Kinek? Aki természetesen szeretne felkelni. Mennyiért? 125 dollár.
+ Az elalvást is segítheti. – Hangjelzés hiányában nem biztos az ébredés.


Clocky
Kinek? Aki hajlamos elaludni. Mennyiért: Nincs róla adat.
+ Keresgélése során biztosan kiszáll az álom a szemünkből.
– Kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható.

Ébredjünk jókedvűen! 10
Ébredjünk jókedvűen! 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik