Gazdaság

Nagyobb volt a vártnál az infláció

Az egyhavi infláció 0,8 százalék volt áprilisban – írja a KSH jelentése. Az éves árszinvonal emelkedés 3,9 százalék volt.

Az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,8 százalék volt áprilisban, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 3,9 százalékkal növekedtek az árak – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye. Ez kicsit meghaladja az elemzői várakozásokat. Idén az első négy hónapban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.


Egy hónap alatt – 2005 márciusához viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal emelkedtek; az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (5,7 százalék), a péksütemény (2 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (1,5 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a cukor (2,6 százalék), a sertészsiradék (2,4 százalék), a sajt (1,2 százalék), valamint a tej (1,1 százalék) esetében.


A ruházkodási cikkek körében az átlagost meghaladó áremelkedés (3,4 százalék) volt megfigyelhető az ilyenkor szokásos szezonális változásnak megfelelően. Az egyéb cikkek, üzemanyagok szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1,4 százalék) drágultak. A háztartási energia, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A szolgáltatásokon belül a szerencsejátékok 6,1 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkeknél árcsökkenés volt megfigyelhető.


Egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004 áprilisában. Fél százalékos áremelkedés volt a ruházkodási termékeknél, míg a szeszes italok, dohányáruk az átlagossal közel megegyező mértékben drágultak 12 hónap alatt. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5,8 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 13 százalékkal drágult. A háztartási energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A palackos gáz és a járműüzemanyagok egyaránt 12 százalékkal kerültek többe, mint 2004. áprilisban.

A piaci várakozásokon felül

A piaci várakozást némileg meghaladta a 3,9 százalékos áprilisi infláció, de a növekvő üzemanyagárak miatt az Erste Bank utolsó prognózisával megegyezett az adat – mondta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője korábban 3,6-3,7 százalékos árindexet várt áprilisra. A most megjelent adat egyben az éves csúcsot jelentheti, májusra 3,6 százalékra csökkenhet az infláció, s az év további részében 3,5-3,9 százalékos sávban ingadozhat, decemberre pedig 3,7-3,8 százalékos indexet érhet el.


Noha a 3,9 százalékos adat némileg meghaladja az OTP Bank elemzőinek prognózisát, a maginfláció 2,6 százalékos alakulása azt mutatja, hogy a gazdasági környezet továbbra is az alacsony fogyasztói árindex irányába hat – jelentette ki Vojnits Tamás. Az OTP Bank elemzési igazgatója szerint az éves átlagos infláció a jegybank által kitűzött cél alatt maradhat, az OTP Bank ugyanis éves átlagban 3,5 százalékos, decemberre pedig 3,8 százalékos indexet vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik