Gazdaság

Partnerségi megállapodást kötött az EU és Oroszország

A megállapodás széleskörű gazdasági, bel- és igazságügyi, biztonságpolitikai és oktatási-kulturális együttműködést jelent az unió és oroszország között.

Az egyezmény biztonsági, gazdasági és humanitárius kérdésekkel foglalkozik, célja egységes piac teremtése Oroszország és az EU között, és bővíteni az együttműködést a szállításban, az energiaiparban, a pénzügyi szolgáltatásokban, a távközlésben, a környezetvédelemben és a helyi konfliktusok megoldásában, továbbá összehangolni a jogi szabványokat és ösztönözni a kereskedelmet és a beruházásokat.

Az EU programokat kínál a demokrácia, a törvények uralma, az emberi jogok, a független igazságszolgáltatás és sajtó támogatására, a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem előmozdítására is. Az EU humanitárius és gazdasági segélyekkel akar segíteni Oroszországnak a moldovai, az abháziai, a dél-oszétiai és a Nagorno-Karabah-i konfliktusok rendezésében.

Hírügynökségi jelentések szerint nem sikerült megoldást találni az Oroszország kérte vízumkönnyítésre, valamint az illegális orosz bevándorlók EU-követelte visszafogadására. Egyelőre az EU azt sem érte el, hogy Oroszország megszüntesse a Japánba és Kínába tartó nyugat-európai légiforgalomra kivetett átrepülési díjat Szibéria légterében. Oroszország az EU nagyságra ötödik kereskedelmi partnere.

A tavalyi, 125 milliárd dollárnak megfelelő kétoldalú forgalomból 91 milliárd dollár volt az orosz export, nagyrészt kőolaj és földgáz. Az orosz Gazprom adja az európai földgázfogyasztás negyedét, és a tavaly az Oroszország exportálta, körülbelül napi 4 millió hordó kőolaj 85 százaléka került Európába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik