Gazdaság

Háromszázmilliárd megy el cigarettára

Évente Magyarországon mintegy 20 milliárd szál cigaretta fogy el, vagyis a dohányosok megközelítőleg 300 milliárd forintot költenek szenvedélyükre - mondta a hétfőn Békéscsabán megnyitott dohányzás elleni interaktív kiállítás rendezője.

Magyarország sajnálatosan az “előkelő” hatodik helyet foglalja el a világon az elszívott cigaretta mennyiségét illetően, és itthon évente 28 ezer ember hal meg a dohányzás okozta különböző, főként szív- és érrendszeri megbetegedésekben, illetve tüdőrákban – közölte a kiállítást rendező Köztes Átmenetek Közhasznú Társaság elnöke, Hay Éva.

Hozzátette, egyre népszerűbb a dohányzás a fiatalok körében, ezért a kiállítással elsősorban őket kívánják megcélozni.
Uniós felmérésekre hivatkozva kiemelte, hogy Magyarországon a l6 éves korosztály 76 százaléka már kipróbálta a cigarettát, szemben a 72 százalékos uniós átlaggal.

A Békéscsaba bevásárlóközpontjában megnyílt kiállítás installációja egy labirintus, amelybe belépve a reggeli ébredés hangjait szimulálják, így az óra csörgését, a rádió hangját és főként a dohányzás okozta köhögést. Majd egy fürdőszobába érkezik a látogató, ahol a fali tükörbe nézve a dohányzás nyomait viselő fogsorok is láthatók.

Tovább haladva, egy számítógépen össze lehet hasonlítani, mi minden másra lehetne költeni a cigarettára fordított pénzt. Egy következő helyiségben pedig szobakerékpárok segítségével illusztrálják, mekkora a különbség egy dohányzó és egy nemdohányzó ember teherbíró képessége között.

A dohányzás elleni interaktív kiállítás május 21-ig tart nyitva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik