Gazdaság

Lendületes kezdés

Jól indult a tőzsdén a gyorsjelentési szezon, az első jelentősebb társaság, a BorsodChem (BC) kiváló eredménnyel rukkolt elő.

Meglepően jó számokat tett közzé a BC; a társaság első negyedéves üzemi eredménye 20 százalékkal haladta meg a piaci várakozásokat. Ennek ellenére az árfolyam az átmeneti élénkülés után nem reagált pozitívan a hírre – sem a valóban erős fundamentális teljesítmény, sem az optimista kilátások nem tudtak lendület adni a kurzusnak.

Az igen intenzív beruházási programot folytató borsodi vegyipari társaság üzemi eredménye 60 százalékkal, 5,7 milliárd forintra emelkedett, köszönhetően a fontosabb termékcsoportokon elért kedvező fedezetnek. Bár az árbevétel elmarad a várakozásoktól, a 41,9 milliárd forintos érték nem tekinthető rossznak. A 19 százalékos növekedés forrása a TDI-kapacitás bővítése, illetve az emelkedő termékárszintek voltak. A fő előrelépést ugyanakkor nem az árbevétel terén, hanem a közvetlen költségszintnél tapasztalhatjuk, amely csak 13 százalékkal nőtt. Ennek eredményeképpen a bruttó fedezet 33 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett – s ez a tétel a BC jó teljesítményének a titka.


Lendületes kezdés 1

Bár a menedzsment óva int attól, hogy egyszerű extrapolálással következtessünk az éves eredményre a negyedév alapján, azt megerősítette, hogy kedvező esztendőre számíthatunk. A forint gyengülése segíti a társaság működését, miközben szeptembertől erősen felfuthat a vegyipari ciklus, amely 2006 első félévében tetőzhet. A cég az idei negyedik negyedévben jelentős új kapacitással lép a piacra.

A BC korai beszámolója után csak most következik a többi a blue chip első negyedéves jelentése. A Richter esetében erősen vegyesek az elemzői várakozások, a Matávnál már régen kevés egy negyedéves jelentés ahhoz, hogy számottevően változtasson a társaságról kialakult képen, a szezon kulcskérdése azonban a Mol és az OTP eredménye lesz. A várakozások szerint e két utóbbi blue chip továbbra is hű lesz önmagához és a befektetőkhöz. A piacon nagy lenne a meglepetés, ha a két társaság a vártnál gyengébb eredménnyel jönne elő.

A jó első negyedéves gyorsjelentésekre a piacnak kétségkívül szüksége van, a kedvező profitszámok talán életet lehelhetnek az elmúlt hetekben gyengélkedő árfolyamokba. Nem biztos azonban, hogy ez elég lesz, s ha a szép számok sem tudják megmozgatni a befektetők fantáziáját, kérdés, a nyár felé közelítve lesz-e valami, ami ezen a helyzeten változtatni tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik