Gazdaság

Amerikai ingatlanóriás jön Magyarországra

Még az idén a magyar piacra akar lépni a világ egyik legnagyobb ingatlanos franchise-hálózata, az amerikai Coldwell Banker. A hazai nagy láncok egyelőre nem aggódnak, közben gőzerővel folytatják saját rendszerük bővítését.

Magyarországi hálózatot szeretne kiépíteni a világ egyik legnagyobb amerikai ingatlanos franchise-cége, a Coldwell Banker (CB) – tudta meg a Világgzadaság Maciej Waszkievicztől, a cég regionális igazgatójától. A tavaly 326 milliárd dollár értékű tranzakciót lebonyolító társaság az elmúlt napokban kezdte meg hivatalos működését Lengyelországban, de a térség minden fontosabb piacán szeretne jelen lenni. Egyelőre nem találtak magyar partnert, ám ha minden jól megy, még az idén megnyitják első irodájukat Budapesten.

A Coldwell Banker jelenleg 29 országra terjesztette ki hálózatát, amelyben 3700 cég 120 ezer közvetítője vesz részt. Az Egyesült Államokon kívül főleg Ázsiában erős, Európában eddig a spanyol, a francia, a holland és az ír piacon jelent meg. Az adott ország ingatlanain kívül globális kínálatával is jelen van.

Lengyelországban egyelőre nem állapították meg a franchise-díjakat, de azokat feltétlenül hozzáigazítják” a helyi körülményekhez. Az Egyesült Államokban a hálózatba bevont közvetítőirodákat 98 százalékban átalakítják, a CB igényeinek megfelelően – fűzte hozzá a vezető.

Magyarországon erős átalakuláson megy át a közvetítői szerkezet – mutatott rá Kühne Kata, az év végére 55-60 irodás hálózatot tervező Otthon Centrum (OC) franchise-részlegének vezetője. A hazánkénál fejlettebb piaci környezetben a kis irodák fokozatos háttérbe szorulása után mára a franchise-rendszerbe betagozódott irodák bonyolítják a forgalom nagy részét. Nyugat-Európában az öszszes tranzakció 50-60 százalékát végzik a közvetítők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik