Gazdaság

Tarolnak a magyar borok a világban

Aranyérmet szerzett a György-Villa Pincészet prémium kategóriájú gasztronómiai borcsaládjából a 2002-es Villányi Merlot a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. A szakember szerint ezt nem tudják kihasználni a termelők.

Franciaország és a világ egyik legismertebb nemzetközi borversenyét 29. alkalommal rendezték meg Bourg Blaye-ben. A versenyre több mint 4800 különböző bormintát neveztek a világ 35 országából. Az értékelők összesítése alapján 269 arany-, 348 ezüst- és 735 bronzéremet osztottak ki a bírálók.


A versenyen aranyérmet szerzett 2002-es Villányi Merlot-t a György-Villa Pincészet főborásza, Romsics László neve fémjelzi.
Kozma Kálmán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke a FigyelőNet érdeklődésére elmondta: a magyar borok és pálinkák egyre több elismerést és arnyérmet gyűjtenek be a különböző világversenyen, de sajnos ennek marketingértékét alig tudják kihasználni a termelők. Megemlítette, hogy a brüsszeli borkiállításon 5 aranyérmet szereztek magyar borok, és magyar pezsgő kapta a Chardonnay du Monde kiállítás fődíját is.


Vass Gábor, az aranyérmes bort forgalmazó cég, a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a cég összértékesítése tavaly pezsgőből meghaladta a 18 millió palackot, míg borból a 17 millió palackot. Az összértékesítés egyharmada export volt. A Törley a belföldi pezsgőpiacon 67 százalékos, míg a palackozott borok piacán értékben 15 százalékos részesedéssel bír. A társaság nettó árbevétele a múlt évben elérte a 13,9 milliárd forintot, szemben az előző évi 13,7 milliárd forinttal. Az idén a nettó árbevétel várhatóan meghaladja a 14 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik