Gazdaság

Gyorsul a budapesti lakáspiac

Az idei év első negyedévében 7300 új lakást vettek használatba és 10 600 új lakás építésére adtak engedélyt. Az előbbiek száma 6 százalékkal nőtt, az utóbbiaké 6 százalékkal csökkent az előző évi adatokhoz képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Az országos átlagszámok mögött a főváros növekvő építkezése és a városok, községek csökkenő lakásépítése áll. Budapesten közel megháromszorozódott a használatba vett lakások száma, és másfélszer annyi új engedélyt adtak ki, mint az előző évben, mialatt az ország többi részén 23-24 százalékos a visszaesés a lakásépítés mindkét mutatójánál.
Vélhetően a megváltozott hitelfeltételeknek is köszönhetően egyszobás lakásokból az előző évinek több mint másfélszerese épült, míg a 4-5 szobásak száma 15 százalékkal visszaesett. A természetes személyek lakásépítése 18 százalékkal kevesebb, mint 2004 első negyedévében volt, az önkormányzatok lakásépítése pedig jelentéktelen, alig több mint félszáz lakás. A kivitelező építőipar jelentősége nőtt, s nemcsak a nagyvárosokban jellemző a túlsúlya, de a községekben is – kismértékben – megelőzte a házilagos kivitelezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik