Gazdaság

“Akadálymentes” az adórendszer

A kormánytöbbség megszavazta a vállalkozói adóterhek könnyítését elősegítő, több mint egy tucat törvény felszíni módosítását lehetővé tevő módosítás-csomagot. Ezentúl minden egyszerűbb lesz.

Meglepetés nélkül szavazta meg a parlamenti többség a kormány adóreform törekvéseinek első, szakértők szerint csupán felszíni változásokat lehetővé tevő adómódosításait, az úgynevezett Akadálymentesítési adócsomagot. A komoly könnyítéseket beharangozó változtatásokat még Draskovics Tibor pénzügyminisztersége alatt terjesztette a parlament elé a pénzügyi tárca. Azonban a részben az adóreform elégtelen kivitelezése miatt is menesztett Draskovics már nem érhette meg módosító javaslatait.


A nagyszabásúnak tűnő törvénymódosítás-dömping célja, hogy egyszerűsödjön az adózás rendje. Azonban a csinnadrattával beharangozott nagy változtatásokra nem kell számítani, csupán kozmetikázást jelent az adócsomag, bár a változtatások az adórendszer valamennyi területére kiterjednek. Így érintik a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az eva, az áfa, a helyi adózás és az illetékfizetés szabályozását. Ezen túl, a sürgősséggel kihirdetésre kerülő adó-csomag módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt és az államháztartási törvény egyes pontjait is, illetve könyvvezetési kötelezettségek egyszerűsítését is tartalmazza. A módosíts 14 törvény, több tucat paragrafusát érinti valamilyen módon.


Egyszerűsödő támogatások


A jogszabályalkotók elképzelése szerint egyszerűsödik majd a különböző támogatási pénzek igénybe vételéhez szükséges papírok beszerzése, amelyeket egyes pályázatok alkalmával eddig csak igen hosszadalmasan lehetett beszerezni. Jelenleg a legkülönbözőbb igazolásokat kellett bekérni arról, hogy a pályázó cégnek vagy vállalkozónak nincs köztartozása. A módosítás alapján azt kell igazolni, hogy nincs meg nem fizetett adótartozása és a többi esetben elegendő magának a vállalkozónak, vagy a pályázó cégnek az egyoldalú nyilatkozata.


A civil szféra szervezetei esetében az adómentes kifizetések korlátozására hivatott szabályozás szigora enyhül. Eddig ugyanis, ha egy civil szervezet magánszemélyektől vagy különböző alapítványoktól, társaságoktól pénzbeli támogatást, illetve adományt kapott, annak 40 százalékát lehetett kifizetni adómentesen nonprofit célra. A jövőben, ha ezek a civil szervezetek az államtól, vagy különböző egyházi forrásokból kapnak támogatást, az ezekből nonprofit célra kifizetett összegek teljes mértékben adómentesek lesznek. Ez összesen mintegy 50 ezer nonprofit szervezetnél jelent kedvező változást.


Üvegházak és az off-shore


A pénzügyi tárca tervei szerint a bevétel felével megegyező adóalap-kedvezményt vezetnek be az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmét végző vállalkozásoknak. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon telephellyel rendelkező vállalatokat adócsökkentéssel ösztönzik a hazai leányaikon keresztül végezzék az emissziókereskedelmet. Optimista becslések szerint így Magyarország válhat az emissziókereskedelem európai központjává.


Az elfogadott szabályozás kedvező lehetőséget biztosít az úgynevezett off-shore cégeknek, amelyek kedvező – 4 százalékos adókulcsa év végén megszűnik. Azonban mivel az ilyen cégek Magyarországon tartásához a kormányzat eminens érdeke fűződik, a kormányzat itt adókedvezményekkel operál. az iparűzési adó esetében az adó alapjába csupán 50 százalékban számít bele majd a kamatbevétel és levonható lesz a jogdíjbevétel is. Így különböző módosítások révén ezek a cégek gyakorlatilag 8 százalékos társasági adót fizetnek majd.


Az Akadálymentesítő adócsomagról további részleteket itt olvashat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik