Gazdaság

Napszél helyett

admin
admin

2005. 03. 31. 08:00

Mesterségesen befolyásolták az északi fényt amerikai kutatók Alaszkában: erős rádióimpulzusokkal bombázták az égboltot, és így jól azonosítható felvillanásokat okoztak a halvány éjszakában. A rendhagyó látványosságot azért hozták létre, hogy jobban megértsék az északi fény természetét; távlati céljuk, hogy ne csak befolyásolhassák, de maguk is előidézhessék a különleges jelenséget.

Az aurora borealis, vagyis az északi fény általában akkor jön létre, amikor a Napból származó elektromosan töltött részecskék a Föld légkörébe érnek. Ilyenkor a levegő atomjaival és molekuláival ütközve ionizálják és sugárzásra késztetik azokat; az eredmény sokszor a Hold fényénél is erősebb sejtelmes világosság.


Északi fény. Mesterségesen is előállítható?

Azt már korábban sikerült kideríteni, hogy a szivárványszerű jelenség egyes összetevői különböző gerjesztett részecskéktől keletkeznek. A zöld például az oxigénatomoktól, a vörös a két oxigénatomból álló oxigénmolekuláktól, a kék pedig a nitrogénatomoktól származik. A rádióhullámok, úgy tűnik, az oxigénatomokat ionizálják, az összetett aurorában ugyanis zöld színű fényt sikerült előcsalogatni a kísérlet során. Az persze egyelőre kétséges, vajon a mű-villódzás létrejöhet-e a természetes jelenség nélkül, de a kutatók bíznak abban, hogy ez nem lehetetlen, sőt, most azon dolgoznak, hogy mesterséges északi fényt hozzanak létre. Szerintük elérhető, hogy a távolból akár egész városokat világítsanak be a rádióhullámokkal, vagy esetleg hirdetéseket, filmeket vetítsenek az égre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.