Gazdaság

Napszél helyett

Mesterségesen befolyásolták az északi fényt amerikai kutatók Alaszkában: erős rádióimpulzusokkal bombázták az égboltot, és így jól azonosítható felvillanásokat okoztak a halvány éjszakában. A rendhagyó látványosságot azért hozták létre, hogy jobban megértsék az északi fény természetét; távlati céljuk, hogy ne csak befolyásolhassák, de maguk is előidézhessék a különleges jelenséget.

Az aurora borealis, vagyis az északi fény általában akkor jön létre, amikor a Napból származó elektromosan töltött részecskék a Föld légkörébe érnek. Ilyenkor a levegő atomjaival és molekuláival ütközve ionizálják és sugárzásra késztetik azokat; az eredmény sokszor a Hold fényénél is erősebb sejtelmes világosság.


Napszél helyett 1

Északi fény. Mesterségesen is előállítható?

Azt már korábban sikerült kideríteni, hogy a szivárványszerű jelenség egyes összetevői különböző gerjesztett részecskéktől keletkeznek. A zöld például az oxigénatomoktól, a vörös a két oxigénatomból álló oxigénmolekuláktól, a kék pedig a nitrogénatomoktól származik. A rádióhullámok, úgy tűnik, az oxigénatomokat ionizálják, az összetett aurorában ugyanis zöld színű fényt sikerült előcsalogatni a kísérlet során. Az persze egyelőre kétséges, vajon a mű-villódzás létrejöhet-e a természetes jelenség nélkül, de a kutatók bíznak abban, hogy ez nem lehetetlen, sőt, most azon dolgoznak, hogy mesterséges északi fényt hozzanak létre. Szerintük elérhető, hogy a távolból akár egész városokat világítsanak be a rádióhullámokkal, vagy esetleg hirdetéseket, filmeket vetítsenek az égre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik