Gazdaság

Nem elég zöldek

admin
admin

2005. 03. 24. 08:00

Világszerte zöld energiának tekintik a vízerőművekben megtermelt villamos áramot. E létesítményekben ugyanis semmi sem ég el, így nem bocsát ki tüzelőanyagokból származó szén-dioxidot. Brazil kutatók szerint azonban korántsem ilyen egyértelmű a helyzet: ők úgy találták, hogy a nagy duzzasztógátaknak az üvegházhatásra és így a klímára gyakorolt hatása esetenként nem – vagy nem sokkal – marad alatta az ugyanakkora teljesítményű, ám hagyományos tüzelőanyagokat felhasználó erőművekének.


Erőmű a folyón. Káros hatások.

Jókora mennyiségű szén-dioxid keletkezik például a víztározók létesítésekor, amikor a területén lévő növényzet elpusztul, és maradványaik a víz mélyén bomlásnak indulnak. A vízszint növényzetet erodáló ingadozásai hasonló hatással járnak, végül a nagy vízgyűjtő területről érkező hordalék széntartalmú szerves anyagai is a tározók fenekén kötnek ki. Az oxigéntől elzárt üledékből pedig nem szén-dioxid, hanem egy, a klímát annál jóval inkább melegítő vegyület, metán képződik és kerül a légkörbe.

A vízerőművek e káros hatását már korábban is felismerték, a brazil kutatók javaslatai alapján azonban az ENSZ klímaváltozást vizsgáló bizottsága mostantól komolyan foglalkozik az üggyel. Így lehetséges, hogy 2006-tól már a duzzasztógátak „metánlégzését” is figyelembe veszik majd az egyes országok üvegház-gáz kibocsátási mérlegeinek elkészítésekor, ami akár az egyes korábban megújuló energiában gazdagnak tekintett országok – például a vízenergiában bővelkedő Ausztria – szén-dioxid kvótáit is érintheti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.