Gazdaság

Ki nő jobban?

Számottevően javultak az elmúlt negyedévben az elemzői profitprognózisok, ezt azonban az árfolyamok már lereagálták, a bázisértékek pedig magasra kerültek.

Noha a budapesti részvénypiac egészére vetítve nem várnak jelentős profitnövekedést az elemzők 2005-ben és 2006-ban, számos olyan papír van, amelynek jelentős mértékben nőttek az eredményvárakozásai az elmúlt negyedévben. A portfolio.hu által megkérdezett 18 elemző csapat érdemben növelte eredményvárakozásait a Mol, az OTP, az Egis és az FHB esetében, azonban a blue chipek jó bázisidőszaki teljesítménye (kivéve a Matávot) már csökkenti a növekedési lehetőségeket. A megnövelt elemzői várakozások piaci hatása már látszik, a jó növekedést mutató cégek esetében az általános piaci korrekció ellenére a fundamentumok éreztették a hatásukat.

A 2005. év egyik legérdekesebb sztorija a Mol lehet. Bár jelenleg az elemzők úgy vélik, hogy a gázüzletág nélkül a részvényenkénti profit (EPS) nem fogja elérni a 2004. év kiugróan jó értékét, de ne felejtsük el, hogy az 1808 forintos egy részvényre jutó eredményre vonatkozó várakozás 10 százalékkal magasabb, mint amire egy negyedévvel ezelőtt a szakemberek számítottak. A gázüzletág egy részének értékesítése, illetve a maradék újraértékelése 1150 forinttal növelheti ezt az értéket. Érdekes viszont, hogy az elemzők meglehetősen eltérően ítélik meg a társaság fundamentális pályáját, hiszen éppúgy találkozhatunk 2 ezer forint feletti, mint 1,5 ezer alatti becslésekkel. Tény viszont, hogy az elmúlt 1 évben 73 százalékkal emelkedtek a Mol 2005-ös eredményvárakozásai.

Az OTP esetében is töretlenül fejlődött az elemzői optimizmus az elmúlt három hónapban: 2005-re ma már 607 forintos EPS-t várnak az elemzők, szemben a 3 hónappal korábbi 542 forinttal. Egy esztendő alatt 46 százalékkal nőtt a legnagyobb magyar bank idei eredményvárakozása, 2006-ra pedig 680 forintos részvényenkénti profitot várnak az elemzők.

A Matávnál is az eredmény jelentős növekedésére számítanak, az EPS-várakozás azonban csak a rendkívüli költségektől sújtott 2004 után jelent élénkülést. A Richternél 2006 hozhat növekedést a 2313 forintos egy részvényre jutó eredményével, 2005-ben stagnálhat a profit.

A középmezőnyben az Egis és az FHB esetében változott legnagyobb mértékben pozitív irányba az EPS konszenzus. Az Egistől decemberi 1050 forint után 1314 forintos részvényenkénti eredményt várnak az elemzők, miközben az FHB esetében az 1129 forint 1299-re emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik