Gazdaság

Pára a pohárban

Akik sokat tartózkodnak légkondicioinált helyiségekben, jól tudják, hogy azokban a levegő gyakran száraz – a készülékek működésükből adódóan folyamatosan csökkentik a nedvességtartalmat (igaz, a korszerűbb változatok pótolják is azt). A levegő ugyanis lehűtve telítődik a benne lévő párával, így a magasabb hőmérsékleten az addig légnemű víz folyékony formában csapódik le. E jelenségen alapulva amerikai mérnökök nemrég ivóvíz-előállító készüléket szerkesztettek: a WaterStar nevű gépek a környezet adottságaitól és kapacitásuktól függően rövidebb-hosszabb idő alatt kristálytiszta vizet termelnek – a semmiből. A megoldás többlépcsős fertőtlenítéssel garantálja, hogy a víz emberi fogyasztásra is alkalmas legyen. Egy membrán először is a lebegő szilárd testektől szabadítja meg a beszippantott levegőt, majd egy elektrosztatikus szűrő a mikroszkopikus részecskéket – a pollenszemeket, egyes baktériumokat és spórákat – is eltávolítja. A harmadik védelmi rendszer már a vizet tisztítja, a mechanikus filtereken esetleg átjutó potenciális kórokozókat ultraibolya sugárzással pusztítja el. A további szűrők pedig kémiai reakciókkal semlegesítik a rossz ízt, vagy szagokat okozó vegyületeket. A WaterStar készülékek több méretben készülnek; léteznek saját áramforrással ellátott hordozható, néhány liter víz előállítására alkalmas, de 50 ezer literes tartállyal felszerelt változatok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik