Gazdaság

Amarone



Amarone 1
Amarone 2000, Zenato

Kellemes, bár nem könnyű műfaj az Amarone. A neve állítólag az amaro, keserű szóból származik, nem a szeretni, amare szóból, de szóban forgó borunk nem keserű, fogyaszthatja az is, aki nem szereti a keserűt. Ama bort hívják így, melyet jól összetöppesztett-aszalt szőlőből nyernek. A teljes érés előtt vagy két héttel leszedik a legszebb fürtöket, hogy megőrizzék a szép savakat, majd széljárta csűrökben aszalják őket januárig, mint a szalmabort. A héjon lassan erjesztett cuccot háromhektós tölgyhordóban érlelik úgy két és fél évig, majd palackban pihentetik még vagy egy esztendeig. A töppedt szőlőből préselt bor rendszerint édes szokott lenni, ám az Amaronét teljesen kierjesztik, azaz magas cukortartalmát edzett, bennszülött élesztőkkel teljesen átalakítják alkohollá. Mi következik mindebből? Az, hogy az Amarone száraz, magas alkoholú és jelentős extrakt-tartalmú, testes vörösbor. Valpolicella a Garda-tótól keletre fekvő borvidék, illetve az innen származó bor neve. A vidék legjobbnak tartott vörösbora az Amarone, ebből teszünk egyet ezen a héten a borpultra. A virágzó Veneto régióban (ami 80 ezer hektárt jelent, vesd össze Magyarország zusammen kábé 93 ezer hektárjával) híres fehérek is készülnek. A legismertebb tán a Prosecco és a Soave, nagy vörös név még a Bardolino. Corvina, Rondinella és Sangiovese szőlőkből készült borunk színe sötét gránátvörös téglavörössel keverve, értelemszerűen a primer, a szőlőgyümölcsből fakadó illatok-aromák nincsenek jelen. Tiszta illata először zárt és nem színes, majd a töppedt gyümölcsöt jelzi, és a magas (15 százalékos) alkoholt, egy szinte meggylikőrös benyomásban. A primer értékek helyett a mazsolás, csipkebogyó-lekváros teltség jellemzi. Száraz, kiegyensúlyozott bor ez, lágy savakkal, csípős alkohollal, a szőlőtannin érintésével és persze nagyfokú koncentrációval. Szóval az Amarone kellemes műfaj, olyan stílus, ami nálunk nem jellemző (mármint a szárazra kierjesztett töppedt vörösbor). Gasztróilag vadak, pácolt vörös húsok, marhaságok a Tafelspitztől a bifsztekig, Parmigiano Reggiano és juhsajt, 9500 forintos áron. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik