Vasárnapi ebéd – továbbra is ez a magyarok legkedveltebb gasztronómiai szertartása, derült ki egy internetes felmérésből. Innen tudható az is, hogy a standard menüsorok közül a „húsleves, rántott hús, hasábburgonya” szentháromsága máig töretlen. Pedig e kulináris mélypontról történő elmozdulást több olyan vendéglátó-ipari egység is szorgalmazza, amely Sunday brunch elnevezésű gasztronómiai módozatával a hagyományőrzésre és a sztereotípiák lerombolására egyidejűleg tesz kísérletet. Egyidejűleg, mert az új étkezési forma bevezetésével az éttermek oly módon erősítik az étkezés mikrotársadalmi jellegének fontosságát, hogy a megszokott menüsor ellenében választékot kínálnak.

A Mariottban. Példás honosító.
REGBÉD. A Sunday brunch magyarra nehezen lefordítható angolszász étkezési formát jelöl. A brunch a reggeli (breakfast) és az ebéd (lunch) szavak összeolvasztásából született: ezért mondhatjuk akár regbédnek is. Ha egész pontosak akarunk lenni, nem más, mint egy vasárnap zajló, reggelit az ebéddel összevonó gasztronómiai kaland. Egy olyan esemény, ahol a kései kelés okán az ember délidőben is a villájára tűzheti a reggel megszokott falatokat, ehet tojásrántottát kukoricapehellyel, de a háromig tartó szeánszon egyúttal meg is ebédelhet. Az angolszász kultúra begyűrűzésével a Sunday brunch is megérkezett Magyarországra, egyelőre azonban még keresi a helyét. Meggyökeresedése hosszú évek, esetleg évtizedek kérdése. A főzni nem tudó, illetve nem is akaró fiatalok generációváltásával a brunch-koncepció nincs eleve kudarcra ítélve hazánkban.
Az Egyesült Államokban, ahol csak kevesen főznek otthon, az étteremben való étkezés életforma. „Az éttermi reggelizés 3-5 dollárba kerül, ennyi pénzért pedig senki nem bajlódik otthon juharszirupos palacsintája elkészítésével” – ismerteti a viszonyokat lapunk Újvilágban edződött, a teszteléshez névtelenséget kérő gasztronómiai szakértője. Állítja, egy középosztálybeli amerikai hetente háromszor reggelizik étteremben, havonta legalább kétszer pedig hasonló helyen brunchol. Az étteremben elköltött reggeli és az ebéd kultúrája kint olyannyira meggyökeresedett, hogy sok helyen csak reggeli és ebédidőben tartanak nyitva.
Kóstolási szempontok
Magyarországon közel 30 helyen kínálnak ma már Sunday brunchot. Budapesten 15-20 helyen adódik lehetőség erre, vidéken főleg a megyeszékhelyeken találkozhatunk ezzel a jelenséggel. Elsősorban – de nem kizárólag – a négy- és ötcsillagos szállodák kínálják a vasárnapi étkezés e formáját, mert bátran számíthatnak saját vendégkörük érdeklődésére. Tesztünk alanyai szubjektív választás „áldozatai”. A Marriottal nem csak egy szállodát vettünk górcső alá, hanem egyben a brunch hazai meghonosítóját. Kerestünk egy jó nevű, a felső középosztály által preferált helyet, ahol a magyar étkezési kultúra ápolása mellett kísérlet történt erre, a hazai étkezési szokásoktól idegen formára (Kárpátia Étterem). Kiválasztottunk továbbá egy, az alsó középosztály által is látogatott éttermet, a Mongolian Barbecue-t, amely egy brit étteremlánc mintájára szakosodott az „all you can eat” étkeztetésre.
E furcsa mixben idővel a brunchok is helyet kaphatnak, ám itthon egyelőre kevés étterem vállalja ezt az „all you can eat” étkeztetési formát. Pedig anyagilag nem különösebben rizikós: maximum 5 ezer forintos áron a vendég annyit ehet, amennyit akar. Ennek legalább a fele az étterem hasznaként jelentkezik, lévén az ételek olcsó alapanyagokból készülnek, de nem is ez az üzlet. „Az igazi nyereség az, amikor a gyakran marketingfogásnak szánt brunch után a vendég ugyanoda tér vissza á la carte vacsorázni. Ekkor azonban már jóval mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia” – világít rá az összefüggésekre szakértőnk.

RÁNTOTTÁVAL. Tesztünk során szakértőnk bevonásával három budapesti étterem Sunday brunch kínálatát tettük próbára. Vizsgálódásunk során kiderült, hogy nem létező reggeli étkezési kultúránk miatt ezeken az eseményeken elenyésző számban kapnak helyet a reggeli falatok. Az eredeti gondolat hű megőrzésére egyedül a Sunday brunch hazai meghonosítójánál, az amerikai Marriott lánc budapesti hoteljében bukkantunk. Itt a tojásrántotta fél kettőkor is zokszó nélkül elkészült.
Szakértőnk elárulta, hogy az Egyesült Államokban a brunch gyakran a héten megmaradt ételek „kiszórására” szolgáló esemény. Nem ritka, hogy a raktár elfekvő vagy szombat esti rendezvényről visszamaradt készleteit hasznosítják. „Ez nálunk azért sincs így, mert az étlapunk és a brunch kínálata között semmiféle átfedés nincs, ráadásul a vasárnapi menüsor kiagyalása kedden megkezdődik, hogy a rendelés megtörténhessen” – mutatott rá Tamás László, a Marriott konyhafőnök-helyettese. Ő és csapata vasárnaponként átlagosan 200 főt ebédeltet, 70 százalékban középosztálybeli magyarokat.
Niklai Ákosnak, a Kárpátia Étterem tulajdonosának sem kenyere az ügyeskedés. Mint mondja, azért nem, mert bruncholó közönsége a törzsvendégeiből tevődik össze, hétvégente 50 fő erejéig, ők pedig a resztli kiszórásával nagyjából egy időben pártolnának el tőle. Étterme, amely korántsem nevezhető a vegetáriánusok és fitness guruk Mekkájának, kulináris múltidézésre kitűnő választás. A magyaros ételek barátai előétel gyanánt mindjárt töpörtyűzhetnek egyet libamáj és lilahagyma kíséretében.
A húsevők paradicsoma lehet a Mongolian Barbecue, ahol az ízekkel szemben inkább a mennyiségen van a hangsúly, ami nem halálra ítélt koncepció, Magyarországon ugyanis az emberek a tömeget még mindig jobban értékelik, mint a minőséget.
