Gazdaság

Bikavér a Gergely Bástyáról

Elegáns borocskát penderítünk a borpultra Egerből, az egyik legizgalmasabban fejlődő és leghatalmasabb magyar borvidékről. Ez itten a Bükk délnyugati fertálya, kontinentális klíma, 5400 hektár, kiváló, északon mészköves, délen riolittufás kőzetekre terülő erdei és mezőségi talajokkal, tehetséges borászokkal. Az egy főre jutó tehetséges borászok aránya talán itt a legmagasabb. Változatosság és sokféleség jellemzi nemcsak a talajokat és a borászokat, hanem következésképp a borokat is, a borvidék egyaránt alkalmas a kiváló fehérek és vörösök készítésére (kábé 40/60 a fehér/vörös arány). Az egri borok közös nevezője a szép savszerkezetre támaszkodó, tüzes és inkább testes, de nem nehézkes megjelenés, egy helyi borász szerint „tökös, magyaros” borok készülnek itt, nem lenge reduktív bukéborok vagy sűrű, bordóis borgulyások.


Bikavér a Gergely Bástyáról 1

Egri Bikavér 1999, Gergely Bástya

A Bikavér ugye vörös küvé, mely oly’ hírre tett szert a komenizmus előtt, mint a tokaji, ezért aztán minden resztlit ezen a néven igyekeztek elsózni a kombinátos idők némely rövid eszű borászai. Ez a nagynevű blend és brand felhígulásához és leértékelődéséhez vezetett. A Bikavér újjáépíthető, a chianti is megjárta a felhígulás és újra-felértékelődés útját. E neves egri küvének is sok szép változata készül, összefüggésben az 1997-es Bikavér-kódex eredetvédelmi rendelkezéseivel, a borvidék borászainak (a legtöbb honi borvidékre nem jellemző) közösségi összefogásával, az Egri Bormíves Céh és a Fiatal Egri Szőlő- és Bortermelők Társaságának törekvéseivel.

A XIX-XX. század fordulóján megjelenő Bikavérnek – melyet elsőként a nagy egri borász, Grőber Jenő házasított – a tengelyében anno a kadarka, ma a kékfrankos pörög. Az e heti borunkat komponáló Román Péter ezt Cabernet sauvignonnal és Zweigelttel házasította. A bor tölgyfahordóban érett, koncentrált, de könnyed, egries vörös, nem sűrű borleves. Elegáns, arányos és komplex ital tiszta illattal, tüzes alkohollal, könnyed belső balansszal. Még mindig nincs a csúcson, tanninjai még fiatalosak. (Kis borkőkiválás van benne, ami a jó bor jele). Egy pompás pörkölt, vadhús, vadszárnyas vagy camembert mellé asszociáljuk, 1500 forintos áron érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik