Elegáns borocskát penderítünk a borpultra Egerből, az egyik legizgalmasabban fejlődő és leghatalmasabb magyar borvidékről. Ez itten a Bükk délnyugati fertálya, kontinentális klíma, 5400 hektár, kiváló, északon mészköves, délen riolittufás kőzetekre terülő erdei és mezőségi talajokkal, tehetséges borászokkal. Az egy főre jutó tehetséges borászok aránya talán itt a legmagasabb. Változatosság és sokféleség jellemzi nemcsak a talajokat és a borászokat, hanem következésképp a borokat is, a borvidék egyaránt alkalmas a kiváló fehérek és vörösök készítésére (kábé 40/60 a fehér/vörös arány). Az egri borok közös nevezője a szép savszerkezetre támaszkodó, tüzes és inkább testes, de nem nehézkes megjelenés, egy helyi borász szerint „tökös, magyaros” borok készülnek itt, nem lenge reduktív bukéborok vagy sűrű, bordóis borgulyások.

Egri Bikavér 1999, Gergely Bástya
A Bikavér ugye vörös küvé, mely oly’ hírre tett szert a komenizmus előtt, mint a tokaji, ezért aztán minden resztlit ezen a néven igyekeztek elsózni a kombinátos idők némely rövid eszű borászai. Ez a nagynevű blend és brand felhígulásához és leértékelődéséhez vezetett. A Bikavér újjáépíthető, a chianti is megjárta a felhígulás és újra-felértékelődés útját. E neves egri küvének is sok szép változata készül, összefüggésben az 1997-es Bikavér-kódex eredetvédelmi rendelkezéseivel, a borvidék borászainak (a legtöbb honi borvidékre nem jellemző) közösségi összefogásával, az Egri Bormíves Céh és a Fiatal Egri Szőlő- és Bortermelők Társaságának törekvéseivel.
A XIX-XX. század fordulóján megjelenő Bikavérnek – melyet elsőként a nagy egri borász, Grőber Jenő házasított – a tengelyében anno a kadarka, ma a kékfrankos pörög. Az e heti borunkat komponáló Román Péter ezt Cabernet sauvignonnal és Zweigelttel házasította. A bor tölgyfahordóban érett, koncentrált, de könnyed, egries vörös, nem sűrű borleves. Elegáns, arányos és komplex ital tiszta illattal, tüzes alkohollal, könnyed belső balansszal. Még mindig nincs a csúcson, tanninjai még fiatalosak. (Kis borkőkiválás van benne, ami a jó bor jele). Egy pompás pörkölt, vadhús, vadszárnyas vagy camembert mellé asszociáljuk, 1500 forintos áron érhető el.
