Gazdaság

Az ÁPV Rt. mindent elkövetett,

hogy ne kapja meg a maximális felárat a Nemzeti Tankönyvkiadóért (NTK). A vitában, miszerint olcsón vált-e meg a cégtől, az állami vagyonkezelő azzal érvel, hogy a Láng Holding által fizetendő 3,21 milliárd forint több mint félmilliárddal meghaladja a független vagyonértékelésben megjelölt valós piaci értéket. Ne feledjük azonban: a független vagyonértékelő által megjelölt szám sincs kőbe vésve, egyik-másik vevőnek annál sokkal többet is megérhet a kínált portéka. Ahogyan a Közgázon tanítják, „az érték, miként a szépség, a szemlélő szemében van”. Vagyis vannak olyan befektetők, akik az új szerzeményt a már meglévő cégcsoportjukba beillesztve másoknál sokkal többet ki tudnak hozni abból, tehát nekik a magasabb vételár is megéri. Hogy ez mennyire így van, azt a Postabank – igaz, kivételes – esete bizonyítja: azt az állam már 50 milliárd forintért is boldogan eladta volna, mégis kapott érte 101 milliárdot. Ha ilyen arányokról ez esetben nem is lehetett szó, a félmilliárdos felárnál nagyobbat talán az NTK-nál is el lehetett volna érni.

Csakhogy ez már nem fog kiderülni, mert az állami holding a második körbe nem hívott meg több olyan pályázót sem, amely elsőre 3 milliárd forint feletti összeget kínált. Ezek között olyan szakmai befektetők is voltak, amelyek kihasználhatták volna a cégük és az NTK között meglévő szinergiákat. Mivel az indikatív árajánlat nem volt kötelező érvényű, nem tudni, hogy aki sokat ajánlott, az felelőtlenségből, s aki keveset, az túlzott óvatosságból tette-e ezt.

Érdekes mindenesetre, hogy a nyertes Láng Holding az elsőre kínált 3,9 milliárdos ajánlatát másodjára 0,7 milliárddal csökkentette, s enynyivel nyert. A pályázat tisztaságának látszatát az sem segíti, hogy a Láng kiugróan magas szakmai pontszámot ért el: 20-ból 19-et kapott, míg az utána következő NTK Menedzsment Kft. 17-et, a Wallis 15-öt, a többiek jellemzően 10-12 pontot.

Mivel kívülálló az üzleti terveket – érthető okból – nem ismerheti meg, csak a kétkedés marad: nem volt-e túl szubjektív az elbírálás. A szakmai pontszám maximuma hiába csak 20 az összesen 100-ból, ez is elegendően sok ahhoz, hogy befolyásolja a végeredményt. Utóbbi pedig több mint kétes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik