Világújdonságot fejlesztettek ki az Electrolux jászberényi mérnökei: megalkották az első jégképződés nélküli (frost free) fagyasztóládát. A legkülönbözőbb élelmiszerek hosszú távú tartósítását lehetővé tévő technológiát hűtőkészülékeknél és fagyasztószekrényeknél már eddig is alkalmazták, de ládánál még nem.
Az elsősorban a levegő páratartalmából származó jég képződését azért célszerű elkerülni, mert nem esztétikus, zavarja a tárolást, ráadásul az állandóan vastagodó fagyott réteg a szigetelő hatásánál fogva rontja a hűtés hatásfokát is. Így ahhoz, hogy a belső tér hőmérsékletét a környezeténél tartósan alacsonyabban lehessen tartani, egyre több energia szükséges. Szélsőséges esetben pedig akár meg is romolhat a túljegesedett hűtőben tárolt élelmiszer.

Hűtőláda. Légterelő csatornákkal.
A ládákban elsősorban a levegő keringetésének nehézkessége miatt hanyagolták eddig a jégképződést megakadályozó technológiát. Ehhez ugyanis egy ventilátorral folyamatosan forgatni kell a levegőt, amelyből egy bizonyos leghidegebb ponton – a „cold module”-on – lecsapódik a nedvesség. Fagyasztószekrény esetében a kihúzható fiókok megkönnyítik a légáramlást, a ládát viszont sokszor úgy telepakolják, hogy a tartalom elállja a levegő útját. „A hazai fejlesztésben viszont légterelő csatornákat alakítottunk ki a láda tetejében” – magyarázza Nagy József gyártmányfejlesztési vezető. Az így előállított hűtőláda a pluszfogyasztás ellenére energiatakarékos (B besorolású) és használata kényelmes. A frost free szekrény és az átlagos láda persze nemcsak a légterelő lamellák jelenlétében különböznek. Az előbbit ugyanis a konyhában szokás tárolni, ahol viszonylag meleg van, míg a ládákat általában a garázsban, vagy egyéb fűtetlen helyiségben helyezik el, ahol télen nulla fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A hideg pedig a ma már közönségesnek tekinthető funkció, az automatikus leolvasztás után keletkező víz kijuttatásánál okoz nehézséget, mert a képződő víz újra megfagyhat. A frost free fagyasztóládában ez a probléma nem jelentkezik, hiszen eleve kevesebb jég képződik benne. Az új ládát már ősztől árulják Nyugat-Európában; itthon jövő tavasszal lesz a premier.
