Gazdaság

Szárító sugarak

Ahhoz, hogy a fából jó minőségű bútort, vagy burkolóanyagot lehessen előállítani, úgy kell szárítani, hogy mintázata és szerkezete érintetlen maradjon, mégis könnyen alakítható legyen. Ehhez sokszor egy évre, vagy akár többre is szükség lehet; e hosszú idő alatt a nyersanyagot egyenletes hőmérsékleten tárolva, vagy a napra kitéve szabadulnak meg víztartalmától. Ausztrál mérnökök viszont most alaposan felpörgették ezt a folyamatot: speciális mikrohullámú sütőben kezelik a fát, így az már napokkal a kitermelés után feldolgozható.


Szárító sugarak 1

A fát számtalan, egymáshoz illeszkedő üreges sejt építi fel, amelyek sejtfalai a törzzsel, vagy az ágakkal párhuzamosan futó csöveket alkotnak. E járatokban, amelyek rendeltetése a folyadékszállítás, víz helyezkedik el – az pedig, mivel a cellulóz nehezen átjárható, csak igen nehezen távozik belőlük. Ám a mikrohullámok hatására – amelyek energiája az ausztrál mérnökök által szerkesztett berendezésben mintegy háromszázszorosa a háztartásokban használtaknak – a felforró víz új, mikroszkopikus réseket nyit a csöveken, így a fa rövid idő alatt kiszárad. E nyílások pedig a vizsgálatok szerint nem befolyásolják a fa minőségét, ráadásul az anyag kezelését, tartósítását, lakkozását is megkönnyítik. A kutatók Ausztrália után most Nagy-Britanniában is bemutatják a készülékeket, s arra számítanak, hogy ezekre akár több ezer darabos is lehet a kereslet a szigetországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik