Gazdaság

Jó hírek Bushnak

Viszonylag kedvezőek az augusztusi amerikai munkaerő-piaci adatok a Fehér Ház számára.

Az amerikai munkaerőpiacon enyhült a korábbi hónapok nyomása, miután az augusztusi adatok szeirint a foglalkoztatottság 144 ezer fővel emelkedett. Ez némileg elmarad az elemzők várakozásától, viszont eléggé kedvező ahhoz, hogy erősítse a magasabb ütemű gazdasági növekedés visszatérésébe vetett bizalmat. A most közzétett adatokkal párhuzamosan felfelé korrigálták a két előző hónap első jelentéseit is.

Május óta most teremtették a legtöbb munkahelyet az amerikai gazdaságban, a növekedés egy év óta hónapról hónapra folyamatos. Ám még így is 913 ezerrel kevesebb a munkahelyek száma, mint amikor George W. Bush elnök hivatalba lépett. A közgazdászok szerint havi 150 ezer új állást kellene létrehozni ahhoz, hogy a foglalkoztatottság lépést tudjon tartani a népességszaporulattal. A munkanélküliségi ráta így is 5,4 százalékra esett vissza a korábbi 5,5-ről, főként annak köszönhetően, hogy különböző okokból sokan léptek ki a munkaerőpiacról. Augusztusban 8 millióan voltak állás nélkül, átlagosan 19 hét óta.

Az augusztusi adatok alátámasztani látszanak a jegybank álláspontját, hogy egy „gyengélkedési periódus” után, amely főként a magas olajárak számlájára írható, a gazdaság kezd magához térni. Általános a várakozás, hogy a Fed legközelebbi, szeptember 21-én esedékes ülésén 0,25 százalékponttal emelik az irányadó rövid távú kamatlábat, amely jelenleg mindössze 1,50 százalékos.

Az augusztusi munkaerő-piaci adatok megkönnyebbülést jelentettek a Bush elnök újraválasztására készülő republikánusok körében, mivel két hónappal a választások előtt legalábbis nem adtak pótlólagos muníciót a gazdasági helyzetet bíráló demokratáknak. Ugyanakkor más augusztusi adatok – mint a kiskereskedelmi forgalom és a gépkocsieladások száma – ugyancsak megtorpanást mutatnak, mint ahogyan esett a fogyasztói bizalmi index is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik