Gazdaság

Álmok és valóság







Álmok és valóság 5

Samsung SyncMaster 173P

Kinek? Zsúfolt íróasztalnál dolgozóknak.
Mennyiért? 165 ezer forint.
+ Nyomógómb nélküli beállítások, elforgatható képernyő.
– Drága.

Általában csupán néhány év kell ahhoz, hogy egy-egy, kiállításon bemutatott működésképtelen, ám már kézzelfogható, és a jövő útjait kijelölő műanyag ketyere egyes elemei használható készülékekben is megjelenjenek. Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy a japán számítástechnikai gyártó, a NEC koncepcionális megoldásaiból lesz-e valamikor működő termék, ha viszont igen, akkor azok alaposan eltérnek majd a megszokott szórakoztató elektronikai cikkektől. 

A karra tekerhető, gumiból készült mobiltelefon például meghökkentő újdonságnak számít majd. A Tag, vagyis címke nevet viselő fantáziadús elképzelés a flexibilis műanyagokra nyomtatott áramkörök létének köszönhető, amelyek elméletileg valóban lehetővé teszik a rendhagyó megoldás kialakítását. Mi több, a felhasználni tervezett műanyagok az úgynevezett emlékező anyagok csoportjába tartoznak, amelyek, ha a felhasználó úgy akarja, idővel a „gyurmázás” után is visszanyerik alakjukat, vagyis a mai mobiltelefonok megszokott formáját.







Álmok és valóság 14

NEC Tag


Kinek? Gyakran sportolóknak.
Mennyiért? Koncepcionális termék.
+ Változatos szituációkban is kényelmesen használható.
– A hajlítgatást az LCD megsínyli.

Még rendhagyóbb ötletek találhatók a NEC leginkább parfümös üveghez hasonlító Flacon nevű memóriaeszközében. Az átlátszó oldatban, vagy gélben úszkáló memóriakristályok és új, egyéb típusú adathordozók – amelyeket az egyébként a működést jól demonstráló „dummy” formában hagyományos diafilmkockákkal helyettesítenek – speciális fénnyel, vagy lézerolvasóval megvilágítva az üveg falát optikaként használva kivetíthetők. Ennek megvalósulásához azért egy-két évnél valószínűleg még többre lesz szükség.

Eleinte nyilván csak lebutított modell formájában létezett a dél-koreai Samsung SyncMaster 173P jelű, „Dalí” fantázianevű LCD monitora is, amely azonban immár Magyarországon is kapható. Ebben nem a készülékbe épített szellemes megoldások, hanem éppen azok hiánya nyújtja a tökéletes, felhasználóbarát ergonómiát: e képernyőn a ki- és bekapcsoló gombot leszámítva egyetlen kezelőgomb sincs, közvetlenül a számítógépről vezérelhető.








Álmok és valóság 23

NEC Flacon


Kinek? A fotóalbumot szívesen nézegető családosoknak.
Mennyiért? Koncepcionális termék.
+ Egyszerre hangulatos és praktikus.
– Csak a távolabbi jövőben valósulhat meg.

Ezt persze megfelelő szoftver teszi lehetővé. A Samsung MagicBright technológiája ezen a monitoron is visszaköszön: e funkció azt teszi lehetővé, hogy a felhasználó mindig az éppen aktuális alkalmazáshoz optimális fényerőt és színprofilt állíthatja be. Így például játék közben, vagy filmek nézegetésekor más a képernyő színvilága, ahogyan eltérő szövegszerkesztés, vagy internetezés közben is. A monitor persze azért nemcsak szoftverben figyelemre méltó, a MagicStand funkciónak köszönhetően ugyanis körbeforgatható, illetve kilencven fokban dönthető – így szinte bármilyen szögből nézhető a képernyő. Többek között ennek a megoldásnak is köszönhető, hogy a monitor az idén elnyerte a német Industrie Forum Designnak a termékkategóriában legjobb tervezésért járó díját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik