Gazdaság

Eltérő értelmezések

Levédhető-e a dupla kattintás ötlete, vagy az elektronikus bevásárlásé Európában? És ha igen, vajon ez segíti vagy hátráltatja az európai szoftverfejlesztőket? Nagyjából ezekről a kérdésekről folyik a számítógéppel megvalósított találmányokhoz – szoftverekhez – kötődő uniós direktíva kidolgozását kísérő vita, amelyet a hazai informatikai szakma is élénken figyel.

Bár a szoftverszabadalom fogalmát nehéz meghatározni, abban egyetértenek a jogalkotók, hogy valamilyen szoftverötlet, vagy algoritmus oltalmáról van szó. És a bár a szoftverekhez szükséges algoritmusok szabadalmaztathatóságát az Európai Szabadalmi Egyezmény (EPA) az amerikai gyakorlattal ellentétben kizárja, a müncheni székhelyű Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) máig mégis több mint 30 ezer ilyen szabadalmat jegyezett már be. A direktíva kidolgozását éppen ezen ellentmondás feloldására kezdeményezte az Európai Parlament, no meg azért, hogy leküzdje az európai szoftvercégek versenyhátrányát az amerikaiakkal szemben. A magyar külügyi tárca által az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal egyetértésben májusban megszavazott, máig nem végleges dolgozat azonban szálka az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) szemében.

„A tervezett direktíva az egész magyarországi szoftveriparra komoly veszélyt jelent” – fejtette ki lapunknak Szekfű Balázs, az IVSZ igazgatója. Szerinte egyrészt megdrágulnának a szabadalommal védett technológiák, másrészt a tőkehiánnyal küszködő cégek nem tudnák finanszírozni ötleteik bejegyzését.” Szekfű szerint fennáll a veszélye, hogy szabadalmi cápák élősködnek majd a szoftverfejlesztőkön. Másképpen látja a helyzetet a Magyar Feltalálók Egyesülete, amely támogatja a direktívát. A szervezetnél úgy vélik, az innováció alapja a jogi védelem, amely nélkül senki sem fog költséges fejlesztésbe, gyártásba és kereskedésbe. A végleges magyar álláspontot hamarosan kialakítja az integrációs tárcaközi bizottság; a direktíva-tervezetet az Európai Tanács még tárgyalja, életbe lépéséhez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik