Gazdaság

Fokföldi anziksz

Külföldi vizekre evezünk. A honi piacra érkező palackok nívósabbjaiból mazsolázgatunk havonta egyszer, a tanulva tanítás tipikus esete ez avégett, hogy külföldi borokkal ismerkedjünk, ne álljunk hülyén a Borpult előtt, látván a különféle itáliai, francúz, ibér, pláne újvilági palackokat. Mostan egy könnyed dél-afrikai zöldüveget világítunk át, mint bírák a besúgót.

A kies Dél-Afrika dél-nyugati fertályán, a Fokföldön fekszenek a mérvadó borvidékek, a mediterrán jellegű térség centrumában egy Stellenbosch nevű egyetemi várossal. A borászkodás több évszázados hagyományokra tekinthet itt vissza, a technológiai forradalom eredményeinek alkalmazása, illetve a bojkottált apartheid-rendszer felbomlása a kilencvenes évektől felemelte, és globális tényezővé tette a dél-afrikai bort, amely ma a 8. helyen áll a világranglistán. Dél-Afrika afféle ellenlábas ország inverz évszakokkal, mikor itt nyár, ott tél, búr és hottentotta egyének a fejük tetején járnak, szóval rémes, komolyan mondom. Ezért, hogy szóban forgó palackunk 2004-es évjáratú, az első idei bor, mely Borpultunkra kerül.


Fokföldi anziksz 1

Simonsig 2004 Chenin blanc

A Simonsig Stellenbosch vezető borászatai közé tartozik, a Dél-Franciaországból idáig menekülő hugenotta Jacques Malan alapította a XVII. század végén. Széles szortimentjükből egy nyári (téli) bort mutatunk be, mely Chenin blanc-ból (dél-afrikaiul Steen) készült, ez Dél-Afrika olaszrizlingje, ma is a termőterületek 20-25 százalékát uralja. Ez a Loire-völgyi fajta nem a világ első fehér fajtája, sok nívós tömegbor készül belőle, de gondos ügykezeléssel, szép hordómunkával nagy borokra is képes. Fő ereje szép savszerkezete, ami a fokföldi bortájaknak is sajátja: a hűvös áramlatok-szelek szép, az európai, nordikusabb, magyar szőlőkre emlékeztető savakat generálnak, mely savak felülmúlják a többi forró égövi újvilági borok savait.

Szép fiatal, zöld fények csillannak poharunkban, melyből igen intenzív, párálló, kerek illat száll fel. Fanyar, kerek savak tényleg, sőt, kis pukkanó szénsav. Kész, kerek, kiegyensúlyozott bort kóstolunk, vérprofi technológiával készültet hibátlan balansszal, határozott édes érintéssel és 13,7 százalékos alkohollal, mindez könnyed és kerek egyensúlyt alkot közepesen hosszú lecsengéssel. Nem a nagy ünnepek, hanem a szépen élt hétköznapok nyárvégi estéinek bora ez olyasmik mellé, mint a makréla, spárga, kecskesajttal megküldött saláta. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 8-10 fok, a jó megjelenésű palack nettó ára 1283 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik