Gazdaság

Nyári élményeim

Az alábbiakban egy másik Magyarországon tett utazásomról szeretnék röviden beszámolni, kedves Naplóm. Ezt az épeszű Magyarországot Kapolcsnak hívják. Itten válogatott helyes emberek rajcsúroznak az utakon. Feltűnően sok a gyerek, ez is normális, és nem emlékeztet az anyaországra. Szellem hatja át az itteni hétköznapokat, a kultúrában lubickol mindenki, változatos inspirációkat nyújt a völgy a kissé esetlen amatőr produkcióktól a csúcsminőségig, mondjuk az enyingi református zeneiskola fúvósaitól Törőcsik Mariig vagy a Hot Jazz Bandig vagy Kispálékig. Vagy a Krétakörig, melynek tavalyi Hazámhazámjának és idei kegyetlen színházának, a Fekete országnak megtekintését kötelezővé tenném az anyaország úgynevezett politikai elitjének. De szót se a politikáról, ami itt fel se merül önnön sötét mélységeiből, itt az úgynevezett népi és az úgynevezett kozmopolita gondtalan és természetes egységben jelenik meg, abban a derűs idillben, aminek mindig jellemeznie kéne emez úgynevezett országot.


Nyári élményeim 1

Dörgicsei Sauvignon blanc 2002, Pántlika Pincészet

Ittlétünket egy tisztességes pincészet boraival szoktuk felpántlikázni sűrűn. A Dörgicsén tevékenykedő Pántlika Pincészetre szoktunk rá (40 hektár) tiszta, nívós, jó minőség/ár-arányt mutató borai okán. Szép hétköznapi borok készülnek itt nyári estékre diófánk alatti diskurzusokhoz, esetleg nyári vízi biciklis nappalokra. A műhely 2002-es Sauvignon blancjáról ejtünk szó, melyet Rohály doktor is egészen kiváló fehér bornak nevez. A fajta a Chardonnay és a Rajnai rizling mellett a világot uraló fehérbor-triumvirátus tagja, tán még a csecsszopó is felismeri növényes illatáról, melyhez hasonlatosat akkor érzünk, ha a réten gázolunk a fűben esetleg. Sok az ilyen növényes illatú, uniformizált, korán szüretelt, hidegerjesztéssel és fajélesztővel tök sauvignon blancosra formált Sauvignon blanc. Nos, a Nagy Imre vezette Pántlika Pincészeté nem ilyen, hanem telt és testes, és benne a Kis Leshegyet borító vadvirágok illata lengedez. Szép világos zöldessárga színű, visszafogott illatából jótékonyan hiányzik az uniformizált reduktív technológiai illat, ízképében a tüzes alkohol nem billenti fel a sav-alkohol egyensúlyt, almás-virágos aromák és teltség, kesernye az utóízben. A bor magát szárnyas és sertéshúsokhoz ajánlja, különösen, ha kelbimbó és/vagy spárga a köret, és tény, hogy a S. blanc a legjobb spárgabor.

Még a Pántlikában is Kapolcsról beszélgettek, midőn aktuális palackjaimat vételeztem, mondván: szó van a rendezvény tér- és időbeli széthúzásáról, hogy ne legyen annyira zsúfolt. Szerény javaslatunk: Kapolcsot térben és időben az egész országra szét kellene húzni, hogy szellem, kultúra, eltérő ízlések derűs egysége és sok gyerek látványa váltsa fel ezt az izét itten, amiben egyébként leledzünk a hétköznapokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik