Gazdaság

Sárkánylovasok

Vizek hátán, szelek szárnyán halmozzák az élvezeteket egy viszonylag új sportág szerelmesei. Az első úttörők 15 évvel ezelőtt tűntek fel bizarr találmányaikkal, de az akkor használatos ernyő merev szárnya, ami többnyire fából készült, a landolásnál gyakran szétesett vagy darabokra tört. Mindez nem szegte kedvét a kísérletezőknek, és ma már világszerte hódít a kite-surf.



Sárkánylovasok 1

Két alapvető típusú sárkány repíti magasba a vállalkozó kedvűeket. Az egyik változat a paplanernyőhöz hasonló, kétrétegű felülettel rendelkezik. A rétegek között légcellák helyezkednek el, amelyek repüléskor megtelnek levegővel, és kialakítják a sárkány profilját. A paplanernyő celláit apró, vékony zsinórok egyesítik a vezérlőkötelekbe. Ennek a változatnak kétségkívül hátránya, hogy ha leesik a vízbe, aligha tud újra felszállni, mert nincs külön profilmerevítése. További hátrány még, hogy a rengeteg apró, rövid zsinór is könnyen összegabalyodik, vagy a vízben mindenféle moszatokat gyűjt össze. Ha ráesik például egy bokorra vagy egy nagy fára, akkor nagyon nehéz leszedni róla. Ennek ellenére mégis használják a paplanernyős változatot, ugyanis ennek a fajtának a legnagyobb a teljesítménye – a felületének 90 százaléka húz, szemben a légvázas sárkányokkal, melyeknek csak a 60 százaléka szolgáltatja a húzóerőt. Ráadásul a paplanok rendkívül könnyűek és nagy sebességre képesek.





Ráhangolódás
PARTRA VETVE. Ha valaki ki akarja tanulni a kite-surfözést, vállalnia kell, hogy a laikusok esetleg őrültnek nézik. A kezdő lépéseket ugyanis szárazföldön kell megtenni, sőt először ülve vagy fekve a legjobb kitapasztalni a sárkányeregetés tudományát. Deszkára ekkor még semmi szükség, ám a sárkányt meg kell vásárolni, legalábbis itthon még nincs bérlési lehetőség.
SZÁRAZTRÉNING. Ha rendelkezésre áll az áhított felszerelés, akkor nézzünk ki magunknak egy szép, nagy mezőt, tisztást, ahol 200 méteren belül nincs fa, bozót, tüske. Az első próbálkozásokhoz jól jön egy barát (barátnő) segítsége. Miután öszszeszereltük a sárkányernyőt, a röptetésnél a felemelést, az irányítást – amerre fordul a baum, arra kanyarodik a sárkány – kell alaposan begyakorolni.
SEKÉLYVÍZI PRÓBA. Szálljunk vízre, még mindig csak mezítláb, és gyakoroljuk tovább a szárazföldön tanultakat azzal a kiegészítéssel, hogy engedjük a vízre, és emeljük újra fel a sárkányt. Majd később csapjuk a vízbe, engedjük el a baumot, és a biztonsági kötélen visszahúzva emeljük ki újra a sárkányt, mintegy szimulálva a ránk váró legkülönbözőbb feladatokat. Az első gyakorlatokat érdemes sekély vízben kezdeni, és jó, ha legalább 150 méteres körzetben nem tartózkodik senki. Erre ajánlott a Balaton déli partja.
MÉLYVÍZI TESZT. Amit sekély vízben megtanultunk, azt most próbáljuk meg mély vízben is végrehajtani. Azután az ajánlott gyakorlatokat erősebb szélben is érdemes kipróbálni, ha nem szeretjük a meglepetéseket.
DESZKÁRA FEL! Ha már minden pozícióból megtanultuk fölröptetni a sárkányt, akkor jöhet a deszka. Ne feledjük a deszka végén lévő biztonsági kötelet felkötni a lábunkra! Szóval, ha a sárkány már repül, akkor a baumot fél kézzel tartsuk meg – itt nem számít, hogy jobb vagy bal, csak a tartó kézen legyen a biztonsági kötél -, majd húzzuk magunkhoz a deszkát. Lépjünk be az egyik lábunkkal a lábtartóba, miközben egyik kezünkkel folyamatosan zeniten tartjuk a sárkányt. Helyezzük be a másik lábunkat is a lábtartóba, és amikor startra készen állunk – pontosabban fekszünk – a vízen, akkor irányítsuk kissé előre a sárkányt, az kihúz a vízből, és elindulunk. Ha nem elég erős a szél, akkor mozdítsuk az ellenkező irányba, majd vissza (ollózás), és ezzel a kis manőverrel a felgyorsult ernyő húzóereje már elegendő lesz az elinduláshoz.

A sárkányernyők másik fajtája tulajdonképpen egy felfújható vázú szimpla ernyő. Ha egy surfvitorlához hasonlítjuk, akkor a sárkány ívét adó airbag az árbócot helyettesíti, a rá merőleges szárak pedig az úgynevezett latnik megfelelői. A légvázas ernyők elterjedése tömeges, ugyanis tanuláshoz csak ez jöhet szóba. A profik szintén ezzel tanulják az új manővereket, mert számukra is fontos, hogy ha vízbe esik az ernyő, újra lehessen indulni. Az ernyők általában 5 és 10 négyzetméter között készülnek. Ugyanúgy, mint a surfvitorláknál, itt is a szélerősséghez kell igazítani az ernyő méretét.

Deszkafajták esetében is kétféle irányzat figyelhető meg. Az egyik a wakeboard, a másik a hagyományos surfdeszkára emlékeztető kiteboard. A wakeboardok kisebbek, könnyebbek és kötéssel rendelkeznek, ami megnehezíti a lábcserét, és bonyolultabb velük kreutzolni (azaz cikcakkban haladva cirkálni), viszont előnyösek az ugrásoknál. A kiteboardokat már a kreutzolási igény szerint alakították ki, éles acéléllel (kantnival) és a vízisíből átvett, mély monokonkávokkal vannak ellátva. Oldaléleik aránylag párhuzamosak, orrészük, farrészük csapott a párhuzamos kantnikialakítás miatt. Hosszúságuk 180-220 centiméter. Ez a deszkafajta ajánlott kezdőknek és haladóknak egyaránt. Ami a deszkák térfogatát illeti, általánosságban elmondható, hogy kisebb testsúlyú ember kisebb térfogatú deszkát válasszon.

A kite-sport, különösen az első stádiumban, nagy odafigyelést és megfontoltságot igényel. Mindenekelőtt tisztában kell lenni azzal, hogy milyen erős szélben szabad az adott ernyőt fölengedni. A feleresztett sárkány bizonyos pozícióban komoly húzóerővel rendelkezik, és aki ezt nem tudja kontrollálni, balesetet szenvedhet. Előfordult, hogy a „megvadult” sárkány villanydróton kötött ki, vagy fára akadt fel. Jó esetben csak a sárkány szakad szét, de arra is volt példa, hogy a sárkány a parti köveken vontatta magával szerencsétlenül járt utasát. Elengedhetetlen tartozék a két biztonsági kötél, amely a surföst a deszkával, valamint az ernyővel köti össze. Ez a körülbelül 3 méteres gumikötél akadályozza meg, hogy esés közben a sportoló elváljon szerelésétől. A mentőmellény mindenképp ajánlott, különösen a mélyvízi startnál.

Mint minden újdonság, a kite-surfözés sem olcsó mulatság. Egy deszka nélküli szett (ernyő, zsinórok, baum, azaz vitorlarúd) mintegy 180-260 ezer forintba, a deszka felszerelve (szegek, lábtartók) 90-220 ezer forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik