Gazdaság

A mini és a többiek







A mini és a többiek 5
KAMERA ÁLRUHÁBAN. Elforgatható szerkezet.

Kyocera SL400R


Kinek? Akik stílusos kiegészítőt szeretnének iPod-minijükhöz.
Mennyiért? 82 ezer forint.
Előnye: Négy megapixel a zsebben.
Hátránya: Magyarországon egyelőre nem kapható.

Az Apple formatervezői iPod-termékvonaluk elindításával nagy hatást gyakoroltak a kortárs dizájnerek munkáira. A cég iPod-mini berendezésének nyomában – amely július 24-én debütált Európában – számos hasonló szellemben, méretben, formában és színben fogant kütyü árasztotta el az elektronikai piacot. A „múzsa” három hónapos csúszással érkezett Európába. A késés oka, hogy az új lejátszó iránti kereslet az Egyesült Államokban meghaladta a várakozásokat, a készülékbe a 4 gigabájtos merevlemezeket előállító Hitachi pedig csak az év elején kezdte meg az alkatrész sorozatgyártását. Pánikra azonban semmi ok, a termék megérkezett, s talán fájdalomdíjul, eltérve az eddigi gyakorlattól, nem lesz közel 40 százalékkal drágább a tengerentúli díjszabásnál, hanem ugyanazon az áron kerül forgalomba.







A mini és a többiek 14
MINI SORFAL. Pasztellszínskála.

iPod-mini


Kinek? Fiatal zenebarátoknak.
Mennyiért? 62 ezer forint plusz áfa.
Előnye: Kiváló hangzás, könnyű hordozhatóság
Hátránya: A legfrissebb hírek szerint itt is akadozik az eladás, a cég ugyanis nem tud eleget gyártani a termékből.

Jó hír, hogy a zenelejátszó nem csak az árát tekintve ment össze. A súly- és méretkihívásokkal rendelkező „nagy testvér”, a kizárólag fehér színben kapható iPod sok tekintetben változott. Mini kiszerelésben 5 színben kapható, súlya 102 gramm, mérete pedig feleakkora, mint az elődé. Az új termék, 1000 CD-minőségű dal tárolására képes, viszont kizárólag 4 gigás merevlemezzel kapható, variálásra ezúttal nincs lehetőség. A felhasználók egy dalt egy másodperc alatt tölthetnek át a Mac vagy Windows számítógépükről a zenegépre, amelynek felhasználói felülete a nagy iPod lejátszók szoftverét örökölte, s együttműködik az iTunes Music Store zenebolttal és az iTunes zenelejátszó és rendszerező szoftverrel.







A mini és a többiek 23
VONZÓ KÜLSŐ. Alacsony képfelbontás.

Adesso DC-141C


Kinek? Vészhelyzetfotósoknak.
Mennyiért? Ára nem ismert.
Előnye: Apró méret, PC-kameraként is használható.
Hátránya: Alacsony felbontás, a fotózást vészhelyzet esetén érdemesebb telefonba integrált kamerával megoldani.

A Kyocera nem sokat teketóriázott, ultrakompakt elfordítható, a portfóliójában már létező SL400R gépét új ruhába öltöztette, és a kamerát az iPod-mini pasztellszíneiben, a zenegép európai megjelenésével egy időben piacra is dobta. Az eredeti tulajdonságok nem változtak, a kamera 4 megapixeles maradt, zoomja továbbra is háromszoros. A méretek közelítenek a zenelejátszójéhoz, igaz, a fényképezőgép 22 grammal többet nyom.

A mini formavilága az Adesso nevű céget is elbűvölte. Olyannyira, hogy nemrég piacra dobta a vonalvezetés és színei tekintetében hasonló, 1,3 megapixeles kameráját. A zsebben hordható darabot a gyártó mindennapos, készenléti fényképezőgépnek szánja, amelyről úgy gondolja, vészhelyzetek esetén jöhet jól, ha kéznél van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik