Gazdaság

Rekordkár

Minden két dollár értékű legálisan vásárolt szoftverre tavaly egydollárnyi illegálisan telepített szoftver jutott világszerte – mutat rá a szektorban egyre inkább elharapódzó visszaélésekre a Business Software Alliance (BSA) és az IDC közös tanulmánya. A kár eléri a 30 milliárd dollárt.


Rekordkár 1

Jogtisztátalanság. Burjánzó illegális szoftverhasználat.

Míg világszerte átlagosan a szoftverek 36 százaléka nem jogtiszta, addig Kelet-Európában ez az arány 70 százalék: így régiónk „büszkélkedhet” a legrosszabb mutatóval ezen a téren. A „legtisztább” térség a felmérés szerint a legtöbb szoftver szülőhazája, Észak-Amerika: itt csupán a programok 23 százalékát szerezték be illegálisan a felhasználók. Kilencven százalék fölött van viszont a „lopott” szoftverek aránya Vietnamban, Kínában és Ukrajnában – 25 százalék alatti mutatót csak az Egyesült Államok és Új-Zéland piacán tudtak elérni a szoftverforgalmazók. Érdekes ugyanakkor, hogy – az amerikai piaci hatalmas mérete miatt – dollárban összesítve itt könyvelhetik el a legnagyobb veszteséget a programok forgalmazói: csaknem 6,5 milliárd dollárt.

Magyarországon a BSA szerint 42 százalékos a szoftvervisszaélések aránya; ez nagyjából megegyezik a portugáliai vagy az írországi mutatókkal. A hazai kalózok a becslések szerint 96 millió dollárt húznak ki a szoftvercégek zsebéből.

A BSA világszerte oktatási programokkal és szigorúbb szerzői jogi szabályozás kiharcolásával próbál gátat vetni az illegális szoftverhasználatnak. Kevés sikerrel: az elemzők szerint tavaly óta 1-2 százalékponttal nőtt a nem jogtiszta programok aránya. A szervezet ennek elsődleges okát a fájlcserélő rendszerek elterjedésében, a nem eléggé szigorú szabályozásban és az internetes sávszélességek növekedésében látja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik