Gazdaság

Boretika

Jásdi István csopaki pincészete mindig elegáns fókuszpontja volt az északi partnak, de eddig leginkább könnyedebb, sikeres, de tán nem mindig igazán emlékezetes, reduktív bukéborok kerültek ki a keze alól. Ám mostanában valami igen fontos történik a hajdani Ranolder püspök klasszicista kúriájából jó ízléssel újjáalakított borászatban.


Boretika 1

Csopaki Rizling 2003, Jásdi Pince

Egy borász (is) választhatja a kisebb ellenállást, a könnyedebb, divatos-piacos borok útját, a biztosabb kaszálásét, nagy a kísértés. És van egy hálátlanabb, kockázatosabb és költségesebb út, a nehezebben érthető, kikísérletezett, szűkebb piaci szegmens igényelte boroké, a minőségé, amelyből sajnos nem lehet kispórolni a munkát. Örömmel jelenthetjük, hogy Jásdi ezt a rögösebb utat választotta, és elindult a Nagy Fehér Magyar Szárazbor felé. Jóllehet, a jövő a tömegborral szemben a minőségi boré, a nehéz út választása merőben etikus választás, mellyel ez a műhely a magyar borkultúra meghatározó pontjává fog válni. Ezen az úton kis, egy-másfél kilós tőketerhelésű, dűlőszelektált, esetleg barrikolt borok felé tart Jásdi, máris megdöbbentően koncentrált minőségeket mutatva fel. Még tíz év, mondja, mire eljutunk a fehér magyar száraz világborig, mely minimum egy Chablis Grand Cru vagy Mersault vagy Montrachet magasságában lebeg majd, de inkább annál feljebb. E boroknak Csopakról kell szólniuk, és személyiséggel kell rendelkezniük, azaz olyan érzéki és szellemi élményt kell nyújtaniuk, amely máshol nem lelhető fel. Az új Jásdi-paradigma mentén a közönséges Olaszrizling újraértelmeződik, a Furmint szárnyra kap, ásványosság, tűz, koncentráltság és telt egyensúly jellemzi őket, küvéjük azt sejteti, nem kell tíz év a nagy borig. Bár ez (is) olyan út, ahol csak határérték van, mert sosem készíthető el a világ legjobb bora.

Ennek az útnak a kezdő lépése, a pincészet alapbora a borpultra e héten kiállított Olaszrizling. Címkéje minimal artos, fiatalos, megjelenése elegáns. A kiegyensúlyozott bor színe világos sárgászöld, telt, almás illata elég magas alkoholt jelez, savai a forró nyár dacára frissek, és illatban-ízben mineralitást, csípős tüzet és kellemes olaszrizlinges kesernyét érezni. Jó aperitif-bor és salátabor, és pisztráng, egyéb könnyű hal, grillezett csirke, fehér hús, kecskesajt kiváló kísérője lehet, 995 forintért érhető el a magasabb polcokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik