Gazdaság

Eurótévedés

Nem az alacsony társasági adók, kizárólag üzleti megfontolások vezetik a közép-európai svéd befektetéseket - állítja a Wallenberg-csoporthoz tartozó Investor AB vezérigazgatója.


Eurótévedés 1

Marcus Wallenberg. Üzleti alapon.

Többek között Gerhard Schröder német kancellár, sőt Göran Persson svéd miniszterelnök is bírálta a minap az Európai Unió új, közép- és kelet-euróipai tagjait, amiért azok, úgymond, a társasági adó túlzott csökkentése révén csábítják magukhoz a működő tőkét. Mi az Ön véleménye ezekről az adócsökkentésekről?

– Nyilvánvaló, hogy minden ország szeretné a lehető legtöbb befektetést magához vonzani, miként az is, hogy ennek olyan keretek között kell történnie, amelyeket valamennyi szereplő elfogad. Az adózás kérdése kétségkívül a döntéshozatal egyik legfontosabb része, legyen szó akár egyénekről, akár vállalatokról. Úgy vélem, az új, 25 tagú unióban éppen ez, az adózás lesz az egyik olyan terület, amelyet előbb-utóbb felül kell vizsgálnunk. Ám hangsúlyozom, hogy ez csupán egy kérdés a sok közül. Az unióra ma seregnyi más komoly kihívás is vár, így például az európai alkotmány ügye, vagy jó néhány egyéb olyan kérdés, amelyek szintén mielőbbi politikai szintű választ igényelnek. Másrészt viszont, amennyire én tudom, a közép- és kelet-európai országok már jó ideje folytatják a jelenlegi adópolitikájukat. Vagyis azon nem most és nem azért változtattak, mert beléptek az EU-ba. Ebben az összefüggésben pedig nem is egészen értem, mire gondoltak az említett politikusok.





Porszívók vadászgépekért
Västervik szomorú napokat él, Jászberény viszont ünnepelhet. A világ legnagyobb háztartásigép-előállítói közé sorolt Electrolux május 11-én úgy döntött, hogy 2005 első negyedévének végéig Svédországból Magyarországra költözteti a porszívógyártását. A döntés nyomán a Stockholmtól 200 kilométerre délre fekvő Västervikben közel 500 állás szűnik meg, míg Jászberényben mintegy 200 új munkahely jön létre. Ebben nincs semmi ellentmondás, Jászberényben ugyanis már működik egy Electrolux porszívógyár, amely eddig fölös kapacitásokkal rendelkezett, és a termelés egészének odavitelével most ezek kihasználása válik lehetővé. Azaz sem a svédországi alkalmazotti létszámra nincs szükség, sem arra, hogy akár csak az ottani gyártósorok egy részét is Magyarországra szállítsák. Hans Straberg, az Electrolux vezérigazgatója a döntés után bejelentette: bízik abban, hogy a porszívógyártás áttelepítése részét képezheti majd a magyarországi Gripen-beszerzéshez kapcsolódó ellentételezési (offset) programnak. Ez ügyben a döntést a magyar gazdasági tárca hozza meg. Az offset keretében a svéd fél 2015-ig a 14 vadászgép lízingdíja 110 százalékának megfelelő – mintegy 780 millió eurónyi – összeget fektet be, illetve költ el nálunk. A porszívógyártás átköltöztetése azonban nem a hagyományos értelemben vett tőkebefektetés. „Az exportnövekedés lesz az az érték, ami az offset részét képezheti, hiszen a jászberényi átállás nyomán évi 20 százalékkal emelkedik a magyarországi porszívó-kivitel” – szögezte le a Figyelő érdeklődésére Torbjörn Nordström, az offset-programot a svéd kormány részéről felügyelő kereskedelmi tanácsos.

– A Wallenberg-csoport mostanában éppen a bírált Közép- és Kelet-Európában valósít meg jelentős befektetéseket, hiszen Magyarország a svéd Gripen vadászgépeket választotta – és hamarosan talán így dönt Csehország, illetve Szlovákia is -, az üzlet részét képező ellentételezési megállapodás pedig előírja az invesztíciót. Feloldható ez az ellentét?

– A két kérdéskör között eddig senki sem említett semmiféle összefüggést. Az offset-program minden jel szerint sínen van, és semmi sem akadályozza. A Magyarországgal szemben tett vállalásainkat már mintegy 20 százalékban teljesítettük, és az elmúlt időszakban kötött üzletek budapesti elfogadása után ez az arány rövidesen 38 százalékra kúszhat fel. Másfelől az ellentételezési program minden egyes megállapodása – legyen szó befektetésről vagy más ügyletekről – szigorúan csakis üzleti alapon köttetik. Éppen ezért fölöttébb biztató, hogy az offset-program megvalósítása ilyen dinamikusan halad, és hogy a svéd vállalati körök részéről ilyen feltűnően nagy az érdeklődés. Ami Csehországot – és ha sikerül megkötni a szerződést: Szlovákiát – illeti, az ellentételezés ott is kizárólag üzleti alapokon történik majd. A Saab és a Gripen International nem vállalkozott volna az ellentételezésre, ha nem látna benne üzleti lehetőséget. Márpedig úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg a térség gazdaságai versenyképesek, vonzani fogják a működő tőkét.

– Amikor az Electrolux Magyarországon bővítette a hűtőgépgyártó kapacitását, vagy amikor a minap úgy döntött, hogy Svédországból odatelepíti a porszívógyártást, akkor mi motiválta ezeket a lépéseket? Pusztán az offset-kötelezettség, vagy az alacsony társasági adók, netán az olcsóbb munkaerő?

– Ezek a döntések mindenekelőtt azon alapultak, hogy a társaság a saját szempontjából kedvezően ítélte meg Magyarország földrajzi elhelyezkedését és az üzleti növekedési lehetőségeket. Az Electrolux nem is tehet másként, csakis az vezérelheti, hogy minden lépésével növelje a részvényesi értéket. Az adózási feltételek természetesen részei az effajta döntéseknek, de el nem tudom képzelni, hogy bármely vállalat valaha is kizárólag azok alapján határozzon egy befektetésről.

– A svéd parlament egy nappal az Európai Unió bővítése előtt utasította el azt a kormányzati előterjesztést, amely korlátozta volna a tíz új tagország polgárainak svédországi munkavállalását. Hogyan fogadta ezt a döntést?





Befektetési portfólió
Az Investor AB részesedésével működő legjelentősebb társaságok:
• AstraZeneca (gyógyszeripar)
• Ericsson (távközlés és informatika)
• Saab (repülőgépgyártás és védelmi ipar)
• Electrolux (háztartásigép-gyártás)
• Scania (autóbusz- és teherautógyártás)
• ABB (elektronikai gépgyártás)
• SEB (bank)
• OM (egyesített svéd-finn-észt-lett tőzsde)
• Gambro (egészségügyi berendezések)
• WM-data (számítástechnikai szolgáltatások)

– Ha demokráciában élsz, be kell tartanod annak a szabályait. Amennyiben azonban a kérdés nem a svéd parlamentről és kormányról szól, hanem európai szemszögből közelítjük meg a problémát, akkor köztudott, hogy az európai közös piac egyik alappillére az áruk, a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad mozgása. Nem tudom megmondani, hol meddig lesznek érvényben az átmeneti korlátozások, de az teljesen nyilvánvaló, hogy nem mondhatunk le azokról az alapelvekről, amelyek érdekében létrehoztuk az egységes Európát.

– Ha már az egységes Európánál tartunk, Svédország mindmáig nem tagja az euróövezetnek. Egyetért a távolmaradással?

– Már többször is nyilvánosan hangot adtam annak, hogy én teljes meggyőződésemmel az euró svédországi bevezetését támogatom. Szerintem fölöttébb szerencsétlen volt, hogy így határoztunk. A budapesti kormány például a napokban közölte, hogy az eddig tervezettnél alighanem hosszabb időt vesz igénybe a felkészülés az euró bevezetésére. Azt természetesen mindenkinek el kell fogadnia, hogy a megfelelő felkészülés időigényes folyamat, de ha kívánhatok, azt mondom: remélem, mi – miként Önök is – előbb-utóbb csatlakozunk az eurózónához. A közös valuta leegyszerűsíti az üzletet, megkönnyíti a döntéseket, különösen, ha azt nézzük, hogy a svéd vállalatok forgalmának rendkívül nagy hányada bonyolódik le az Európai Unió keretein belül, ahogyan a befektetéseik is igen nagy arányban a huszonötökre koncentrálódnak. A mondás úgy tartja, nem lehet valaki csak félig terhes. Nem lehet valaki egyszerre tagja is az Európai Uniónak, meg nem is. Éppen ezért bízom abban, hogy előbb-utóbb mi is az euróövezet tagjává válunk, de pontos jóslatot persze nem tudok mondani…

– Tehát nincs elképzelése arról, hogy Svédországban mikor váltja fel a koronát az euró?

– Nem hiszem, hogy politikai szempontból ma célravezető lenne napirendre tűzni ezt a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik