Gazdaság

Dzsesszmaraton

Hétköznap Brüsszel egyike a legegyhangúbb és legunalmasabb helyeknek a világon. Különösen igaz ez az Európai Unió intézményeinek otthont adó kerületre. Hivatalos külsejű, öltönyös emberek szaporázzák olyankor errefelé komoly arccal a lépteiket, mindenki siet, nincs idő a kedélyes kvaterkázásra és más emberi gesztusokra. Aztán pénteken mintegy vezényszóra megjelennek a guruló bőröndöket és táskákat húzó nők és férfiak. Kezdődik a nagy hétvégi kirajzás, és sok brüsszeli hivatalnok egy perccel sem marad tovább a kelleténél Belgium – és Európa – fővárosában.


Dzsesszmaraton 1

„Dzsesszmaratonisták”. Zenebarátok a sörbároktól a Grand Place-ig

Rosszul teszik, mert a hét közben keményen robotoló Brüsszel a hétvégén teljesen más arcát mutatja. A péntek, a szombat és a vasárnap a kultúráé, a partiké, a szórakozásé. A nyárelő különösen kegyes az ínyencekhez. Itt van mindjárt például a májusi „dzsesszmaraton”, amit a zene-, no meg a sörbarátok – ezen a tájékon egyikből sincs hiány – minden évben türelmetlenül várnak, hogy három napon és éjen át Brüsszel több tucat dzsessz-szórakozóhelyén adják át magukat a zene élvezetének. A történelmi Grande Place környékén, de attól valamivel távolabb is a dzsessz minden létező irányzatát képviselő együttesek sora lép fel ilyenkor a legnépszerűbb kocsmákban és mulatókban. Az egyes helyszínek között ez idő tájt külön buszjáratok közlekednek – a koncertekre pedig az idén először ingyenes a belépés.

Bár kétségkívül a dzsesszmaraton élvezi a legnagyobb publicitást, korántsem ez az egyetlen kora nyári zenei rendezvény Brüsszelben. A város elöljárói elhatározták, hogy az idén egész tavasszal és nyáron zenélni és ropni fog a város. Ennek jeleként összesen 29 fesztivált rendeznek Brüsszel-szerte, amelyeken a barokk zenétől kezdve a néptáncon keresztül a kemény rockig minden irányzat képviselői fellépnek.

Ha valakit zavar a hangos zene és inkább a képzőművészet élvezetében akar elmerülni, azt a programszervezők egy csendes kis kerületbe, Saint-Gilles-be invitálják, ahol egy érdekes kísérletnek lehetnek szemtanúi. A festők, szobrászok és más képzőművészek által sűrűn lakott városrész több hónapra művészteleppé, amolyan „urbánus művészetek völgyévé” alakul át. Közel kétszáz házat, közintézményt alakítanak át műhellyé és műteremmé, ahol több mint háromszáz művész alkotásait állítják ki.

Van, akinek persze ez sem kellőképpen aktív elfoglaltság az irodában eltöltött monoton hét után. Sebaj, közeleg egy másik nagy esemény, a május végi brüsszeli hosszútávfutó verseny, amolyan „FutaBrüsszel”, amelyen több tízezren indulnak el minden évben. A 20 kilométeres táv a város legfestőibb útvonalai mentén vezet – ha valaki nem akar minden áron az elsők között végezni, akár városnézésnek is megteszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik