Gazdaság

Cirmi visszatér

Hét életük van a macskáknak – tartja a mondás, és a kaliforniai Genetic Savings and Clone nevű cég ehhez tartja magát: egyedülálló szolgáltatásként a jobblétre szenderült kedvencek klónozását kínálja ügyfeleinek. Az első ilyen példányokat a vállalat az amerikai állatorvos szövetség jövő évi seregszemléjén tervezi bemutatni.


Cirmi visszatér 1

Klónozott macskák. Mint az eredeti.

A Genetic Savings tagja volt annak a kutató konzorciumnak, amely tavalyelőtt a világon elsőként teremtett macskaklónt: a Cc nevű cica ma is jó egészségnek örvend. A cég szerint a másolás nem egyszerű: nyolcvan kísérlet végződött kudarccal, míg végre egy klónembrió életben maradt. És bár nagyszámú próbálkozással garantálni lehet a sikert, a megrendelővel kötött szerződésben rögzítik, hogy a mesterpéldányra csak külsőre hasonló cicákat képesek gyártani; az állat „egyénisége” természetesen egyedi lesz, mivel az idegrendszer fejlődését csak részben szabályozzák az örökletes tényezők. Sőt, azt is kikötik, hogy még a sikeres klónozás sem jelent garanciát a tökéletes hasonlatosságra: a bunda mintázatát ugyanis szintén sok, nem kizárólag genetikailag meghatározott folyamat alakítja ki. Ennek ellenére már öten megrendelték macskáik „újjáélesztését”, s a cég az elkövetkező években robbanásszerű növekedésre számít.

Ma egyetlen példány kopírozása 50 ezer dollárt kóstál. A klónozást lehetővé tévő nyersanyag, illetve a gyomornyálkahártyából vett szövetek tárolásáért pedig évente 900 dollárt plusz 150 dollár karbantartási költséget számol fel a cég. E minták jól jönnek majd akkor, ha a kedvenc a másvilágra költözik. Ilyenkor a tulajdonos legalább választhat: új társat szerez-e be, vagy feltámasztja a régit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik