Gazdaság

Korrekció

Az uniós csatlakozást követően a régió tőzsdeindexei csökkentek.

Korrekció 1

Kevesebb mint egy hónap alatt ezer pontot esett a BUX: a múlt hét végére a budapesti irányadó részvényindex ismét 11 ezer pont alá süllyedt. Az EU-csatlakozást követő kereskedési hét azonban nem csak Magyarországon hozott számottevő csökkenést, hanem a teljes régióban, Oroszországot még a szárnyaló olajár sem mentette meg a korrekciótól. Sőt, május elsejét követően nem csupán befejeződött a rali, hanem egyenesen mélyrepülésbe csapott át a részvénypiac mozgása, ami e hét elején is folytatódott.

A csökkenés legfőbb oka, hogy a konvergenciába vetett hit nem tudta ellensúlyozni a régióban a meghatározó tőzsdék gyengélkedését. A világ vezető piacain az elmúlt pár hétben a bikapiac kifulladt, a kereskedést a korrekció vezérelte. Az Egyesült Államokban a kamatemelési várakozások egyre erősebbek, ami a gazdaság és a vállalatok jó teljesítménye mellett is negatívan hat a globális részvénypiacokra. A befektetők így átrendezték portfóliójukat, realizálva az előző hónapokban elért hasznot.

Miként a mindennapi életben, úgy a tőzsdén sem hozott drámai változást Közép- és Kelet-Európában a csatlakozás. Aki akart, már bevásárolt, az EU-ra szakosodó befektetési alapok globális alaptársuk közvetítésével vették meg a részvényeket. Így addicionális kereslet már nem érkezett, miközben a globális gyengülés és a profitrealizálás a csökkenés irányába hatott.

A magyar piacon a Mol papírjai egyedi okokból (kiváló fundamentumok, rendkívül magas eredményvárakozások, bizonytalanság csökkenése) kifolyólag a korrekció időszakában is jól tartották magukat. Az OTP kurzusa viszont annak ellenére esett, hogy a fundamentumokról kedvező hírek érkeztek. A gyengülés annak tudható be, hogy a befektetők a piac iránti bizalmatlanságukat a leglikvidebb, legnagyobb közkézhányaddal rendelkező részvény, az OTP eladásával tudják kifejezni.

A piac tehát megpihent, s egyelőre felelőtlenség lenne a jövőt illetően jóslásokba bocsátkozni. Egyes elméletek szerint az amerikai elnökválasztásokig a felpörgő tengerentúli gazdaság világszerte még meghozza a ralit, mások úgy vélik, ennyi volt a piacban. A régiót tekintve ne felejtsük el, hogy a szárnyalás mögött a legtöbb esetben valós vállalati teljesítmények állnak, a gazdasági növekedés tartósan magasabb lesz, mint Nyugat-Európában, így Közép- és Kelet-Európa a befektetők fókuszában maradhat. A potenciális emelkedés azonban sokkal inkább egyedi, cégspecifikus hatásoknak lesz betudható – s az is csak hoszszabb távon -, mint pusztán a folytatódó konvergenciába vetett hitnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik