Gazdaság

Bőrbe kötve



Bőrbe kötve 1
PIERGIORGIO CAZZANIGA: BONGO BÁRSZÉK. Levehető bőrruhával (Gyártó: Lapalma).

Egy tekintélyes bőrgarnitúránál semmilyen más bútortípus nem fejezi ki jobban tulajdonosa státuszát, társadalmi hovatartozását. A bőrbútorokkal mind a mai napig lehet reprezentálni, s aki emellett az értékes és nemes anyag mellett dönt, amely az idő előrehaladtával nemhogy elkopna, de egyre tovább nemesedik, patinája lesz, az nem tévedhet nagyot, bármilyen stílusban gondolkodik is.



Bőrbe kötve 2
JOSEF HOFFMANN: CLUB 1910 FOTEL. Főszerepben a telikárpit (Gyártó: Wittmann).

A bőrbútorok első reneszánsza a tűzött, bőrgombos klubgarnitúrák megjelenésével kezdődött a XIX. században. Az angol férfiklubok világát és a viktoriánus Angliát idéző eme bútorokat kétségtelenül körüllengi valamifajta luxuriőz jelleg: a mélyen tűzött, válogatott marhabőrből készülő fülesfotelek maximális kényelmet ígérnek, olyan nyugalmat és meghittséget, amivel nehezen vetekedhet egy mai ülőbútor. Tipikus többgenerációs darabok ezek, amelyek idővel egyre értékesebbek lesznek. A jó bőr gyönyörűen öregszik, de hogy ne kelljen a patinára több évtizedet várnunk, a mai gyártók előre öregbítik, antikolják a bőrök felületét, amitől a vadonatúj darabok is békebelinek tűnnek. A Chesterfield garnitúrák közel kétszáz éve az anyagi biztonság reprezentánsai, az amerikai elnök ovális szobájától kezdve a bankok elnökségi berendezéséig és az elegáns polgári lakásokig mindenütt találkozhatunk velük. Eredeti funkciójukból következően férfi értékeket testesítenek meg, s erősen maszkulin jellegűek.



Bőrbe kötve 3
JEAN NOUVEL: MM1 SZÉK. Bőrszalagokból komponálva (Gyártó: Matteograssi).

A modern designtörekvések szintén előszeretettel használták a bőrben rejlő esztétikai lehetőségeket. Josef Hoffmann számos, a ‘10-es, ‘20-as években tervezett, designklasszikus ülőbútoránál kap főszerepet az elegáns bőrkárpitozás, dísztűzésekkel, szegecsekkel növelve a dekorativitást, emelve ki a bútortest vonalát. Hoffmann nem egyszer telikárpitban gondolkodik. A bőrbevonat beborítja az egész bútortestet, eltűnteti a szerkezeti megoldásokat, ezáltal hangsúlyossá válik az anyaghasználat egyneműsége, s a bőr szabásvonalával még inkább az alapvető formai megoldásokra terelődhet a figyelem. A telikárpit ugyanakkor maximális kényelmet is ígér, még a hát- és kartámlák használaton kívüli, külső fele is lágy hab- vagy szivacsborítást, utána pedig bőrbevonatot kap, hívogatóan puha hatást teremtve.


Bőrbe kötve 4

A nagypolgárság igényeit kielégítő tömörfa bútorok, kézműves eljárások és a luxus érzetét keltő anyagválasztások előretörésével a bőr a kortárs bútorkultúrában is egyre nagyobb szerephez jutott. Ma már nem ritka, hogy egész székeket vonnak be vele, bőrszalagokból komponálják meg az ülő és a háttámlákat, vagy óriás méretű ajtófrontok és asztallapok borítására használják ezt az anyagot. A hangsúlyos díszvarrások és a különleges préselt faktúrák pedig tovább fokozzák a bőr képviselte eleganciát és exkluzivitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik