Gazdaság

Agyra megy



Agyra megy 1
Picik a PC előtt. Jótékony is lehet.

Alapuljon bár a legfrissebb felfedezéseken, a ma gyakorolt orvoslás mégiscsak évezredes-évszázados hagyományokra építkezik, igazán újat legfeljebb a sugárkezelés, a radioaktív izotópok alkalmazása, vagy a hang- és egyéb hullámokat felhasználó megoldások hoztak. Svéd orvosok viszont most még ezektől is gyökeresen eltérő terápiát dolgoztak ki a beteg memória kezelésére: módszerükben számítógépes játékokkal gyógyítják a kisgyermekek 3-5 százalékára jellemző figyelem-, mozgás- és tanulászavart, az úgynevezett fimota tünetegyüttest.

A Cogmed nevű cég a stockholmi Karolinska Intézetben végzett kutatásokra alapozva dolgozta ki technológiáját, amely ma a „fimota” egyetlen, nem gyógyszeres, mégis klinikailag igazolt eredményes kezelési módja. Az eljárás a RoboMemo nevű memóriafejlesztő játékszoftveren alapul. A betegek a kezelés során naponta fél órát játszanak, mégpedig úgy, hogy a különböző játékteszteken elért eredményeiket az interneten a Cogmed központjába küldik. A következő tréninget már ennek ismeretében pszichológusok szabják testre, s ha minden jól megy, a RoboMemo a beteg gyermekek agyában már egy öthetes kúra alatt is mérhető változásokat idéz elő: a páciensek finommotors készségei, beszédkészségük, memóriájuk az egészségesek szintjére javul. Mit több, a hatás tartósnak bizonyul, mert még három hónappal a játékterápia után is kimutatható.

A jótékony hatást az agyban a stimulálásra rendkívül kis mennyiségben felszabaduló ingerületátvivő anyagok okozzák, amelyek érzékenyen egészséges irányba terelik a központi idegrendszer fejlődését. A Cogmed alig néhány hete forgalmazza a megoldást Svédországban, ahol egy öthetes terápia mintegy ezer eurónak megfelelő összegbe kerül. Mivel pedig az eddigi eredmények szerint a módszer rendkívül hatékony, a Karolinska kutatói most agyvérzésen átesett betegeken tesztelik. A kezdeti tapasztalok rendkívül biztatók, mert a kezelt sérültek állapota, mozgáskészségük jelentősen fejlődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik