Belföld

A magyarok kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

A magyarok kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez

Az elmúlt öt évben érezhető mértékben nőtt azok aránya, akik szerint ideje, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Unió ügyészségéhez – olvasható a 24.hu megbízásából készült közvélemény-kutatásban. A kormánypárti szavazók megosztottak a kérdésben, a többi párt támogatói egyértelműen támogatnák a belépést.

Az elmúlt öt évben 10 százalékponttal nőtt azon magyarok aránya, akik szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez

– derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research. 2019-ben az összes megkérdezett 58 százaléka támogatta az ötletet, az idén már 68 százalék, vagyis a válaszadók több mint kétharmada. Ezzel párhuzamosan az ellenzők száma 11 százalékponttal csökkent, 14 százalékra, míg 18 százalék nem tudott vagy akart válaszolni.

A 18–39 éves és a 40–59 éves korosztályban 66 százalékos a csatlakozás támogatottsága, a 60 éves vagy ennél idősebb korosztályban azonban már 74 százalékos. Iskolai végzettség szerint az alapfokot végzettek között a legalacsonyabb, de még ott is több mint a megkérdezettek fele helyesli az ötletet (64 százalék), a diplomásoknak pedig a háromnegyede.

A községekben és a fővárosban élők támogatása szinte megegyezik (67–68 százalék), míg megyeszékhelyen élőknek a 76 százaléka úgy válaszolt, hogy hazánknak is csatlakoznia kell az Európai Unió ügyészségéhez. Az ellenzők aránya a különféle demográfiai csoportokban sehol sem haladja meg a 17 százalékot.

Ami a pártokat illeti, a legtöbb esetben nagyon egyértelmű a helyzet. A DK–MSZP–Párbeszéd szavazók 98 százaléka igennel válaszolt, és így tett a Momentum-szavazók 95 százaléka, valamint a Tisza-szimpatizánsok 91 százalék is.

A Mi Hazánk híveinek 58 százaléka szintén jó ötletnek tartja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, de így van ezzel a kérdéssel a Kétfarkú Kutya Párt szavazóinak 67 százaléka is. E két pártnál azonban van 22 százalék, illetve 12 százaléknyi ellenszavazat is.

A Fidesz-szavazók viszont már megosztottabbak a kérdésben.

A kormánypártiak 36 százaléka a kérdésre igennel válaszolt, 28 százaléka pedig nemmel. Ugyanakkor van 36 százalék, aki megtagadta a válaszadást a kérdésre – ez volt a legmagasabb bizonytalan arány a pártszimpátia szerinti felosztásban.

Az Európai Ügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel – csalás, korrupció, pénzmosás – kapcsolatos nyomozással, a vádhatósági eljárások lefolytatásával és az elkövetők bíróság elé állításával megbízott független uniós szerv, amely 2021-ben kezdte meg a működését. A 27 uniós tagállam közül 23 csatlakozott hozzá, hazánkon kívül csak Dánia, Írország és Svédország nem. Lengyelország a tavalyi kormányváltást követően döntött a csatlakozásról.

Módszertan

A cikkben említett mindkét felmérés az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 2019-ben és 2024-ben is 1000 fő volt. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. A 2024-es felmérés adatfelvétele május 8. és 14. között történt.

Olvasói sztorik