Gazdaság

Mozgásban

A Microsoft szerint a mobilitás akár már néhány év múlva kulcsfogalommá válik a munkahelyeken.


Mozgásban 1
A Microsoft irodavíziója. Információs munkásoknak.

Váratlan kihívás rántotta össze a Contoso Widget Corporation alkalmazottait a cég konferenciatermében. A konkurencia rövidesen új termékkel jelenik meg a piacon. Miként lehetne – az eredeti terveket felgyorsítva – a saját produktumot még ezt megelőzően, gyorsabban a piacra dobni?

A fent nevezett vállalat a fantázia szülötte, akárcsak a kreált szituáció, amely azt hivatott demonstrálni, miként képzeli el a Microsoft a jövő munkahelyét, az üzleti problémák megoldását, és az információs munkás mindennapját három-öt év távlatában. (A Microsoft zsargonjában „információs munkás” alatt értendő a nővérektől az ügyvédeken keresztül a tanárokig mindenki, aki bekapcsolódik az információáramlásba és az információtechnológia felhasználásával javítja termelékenységét.)

A képzeletbeli fejtágító helyszíne Redmond, a Microsoft amerikai központja, ahol a másfél éve átadott Center for Information Work (CIW) központ számítástechnikai berendezései a közeljövő hardver- és szoftvereszközeit szimulálják. Az itt felvonultatott megoldások közül a Tablet PC időközben már a piacra került, a többit azonban még egyelőre tesztelik, egyebek mellett a CIW havi mintegy ezer látogatója körében.

Contoso munkatársai tehát igen fejlett informatikai környezetben dolgoznak, a szinte korlátlan mobilitás és az összetett adatelemzés teremtette feltételek között. Íróasztalaikon körülölelik őket a három tagból álló, a periférikus látást is kihasználó, egymásba épített monitorok, amelyek egyikén például az e-mailjeiket nézegethetik, a másikon valamilyen dokumentumot, a harmadikon esetleg videóbejátszást. A Microsoft BroadBench nevű szoftverje lehetővé teszi számukra, hogy az egyik képernyőről a másikra húzzanak át file-okat, egyidejűleg kezelve az információáramlás több feladatát. A megkezdett munka egy másik szoftverrel – amely a különböző eszközök és helyszínek vezeték nélküli kapcsolattartását segíti – zökkenőmentesen folytatható a Tablet PC-n, a Pocket PC-n, vagy egyéb mobil eszközön.

Vagyis amikor a Contoso munkatársai beülnek a konferenciaterembe, Tablet PC-n, elektronikus úton viszik be magukkal a döntéshez szükséges információkat. A papírt a továbbiakban is kiiktatják: a mobil technológiák révén a Tablet PC-k közvetlen kapcsolatban vannak a konferenciaterem főfalába épített óriáskijelzős számítógéppel, amely a vállalati intranet, a beszállítók és partnerek extranetjei, valamint a világháló segítségével pillanatok alatt szállítja a döntéshez szükséges statisztikákat, eladási értékeket, grafikonokat és táblázatokat. Megkezdődhet a videókonferencia. Az óriásképernyőn egymás után jelennek meg a külső partnerek és fejtik ki a véleményüket. A teremben, a konferenciaasztal közepén a RingCam, a helyiséget 360 fokban felvevő videókamerák füzére helyezkedik el, amely speciális mikrofonjai révén mindig az éppen hozzászóló személy arcát vetíti ki.

A helyzet gyors megoldásához beszállítók termékeire is szükség van. A központi számítógép máris közli a szóba jöhető partnereket, melyikük hol helyezkedik el és milyen áron tudna szállítani. Gyors kapcsolatfelvétel a legkedvezőbbnek tűnő, földrajzilag sem túl távoli ajánlattal. A partner – természetesen a kezében tartott Tablet PC segítségével – azonnal megállapítja, hogy nincs raktáron a szükséges árukészlet, azonban egy kamionjuk éppen úton van a telephely felé. A mobiltechnológiák révén máris létrejön a kapcsolat a sofőrrel – műszerfalán ott a beépített Tablet PC -, a raktáros, ha kell, a távolból át is tudja világítani a rakományt, s műholdas helyzetmeghatározással az elektronikus térkép máris kirajzolja a vezetőnek az új útirányt. Párhuzamosan folyhat a szükséges „papírmunka”. A partner elektronikus úton átküldi a szerződéstervezetet, s az sem okoz fennakadást, hogy a cég vezetője éppen úton van. A repülőgép ülésében kényelmesen hátradőlve Tablet PC-jén elolvassa a szöveget, majd aláírja és egy gombnyomással visszaküldi. A szerződés megszületett, az áru úton van, a probléma felmerülésétől a megoldásig egy óra sem telt el. Mint a mesében.

Vagy mint a közeljövőben? A Microsoftnál Redmondban arra számítanak, hogy a CIW-ben bemutatott technológiák, vagy legalábbis az ahhoz hasonlóak (a tesztelések és a visszajelzések alapján módosítottak) már pár éven belül elérhetőek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik